Від онкотесту – до нового препарату

Нещодавно, прогулюючись своїм дачним селищем, милуючись яскравими квітами й розпалом літа, спіймала себе на думці, що багатьох господарів цих охайних садиб уже немає на цьому світі. Причина їхньої смерті одна – онкологічні хвороби.Діагноз не такий страшний, якщо вчаснийОт сусід Микола, 50 років, рак легень. Не стало. Але тут хоч якось можна пояснити причину: багато курив. А як же обґрунтувати причину хвороби моєї колеги-лікаря – рак грудної залози, мов вирок. Вона ж бо зовсім не підпадала під...

Дари живильні сизої ожини

Блідо-блакитно-сизуватий, усипаний такого ж кольору колючками стовбурець, укритий широкуватими, по краю зубчастими листками, з одного боку зеленими, а з другого – теж сизуватими – це кущик ожини. А якщо це пора передосіння, коли вершечки гілок укриті темно-синіми очками ягідок, – то скромний кущик подарує вам запахущу смакоту цілих ґрон.Ожину дуже поціновують за її справді цілющі властивості. У народі добре відома її в’яжуча, протизапальна, бактерицидна, потогінна й сечогінна дія, а також...

Цілитель серця і судин

Понад тисячу років тому славнозвісний лікар Давнього Сходу Авіценна радив своїм співвітчизникам споживати баклажани. Для того, щоб харчуватися і водночас лікуватися. До нас цей овоч потрапив тільки у XVIII столітті; його почали вирощувати в Криму, Грузії, Молдавії та в Нижньому Поволжі.За що ж ми полюбили баклажани? Передусім за те, що смачні. Але ж і корисні які! Вони мають низьку калорійність: містять до 93 відсотків води, трішки цукру і клітковини. А оздоровлюють організм завдяки багатому...