На Подолі згоріла «Щекавиця»

О четвертій годині ранку до Головного управління МНС України столиці надійшло повідомлення про пожежу в ресторані «Щекавиця», що на вулиці Костянтинівській.

Коли приїхали рятувальники, полум’я охопило вже майже всю будівлю. Певних клопотів пожежа завдала мешканцям розташованих поряд житлових будинків. Швидкому поширенню вогню сприяло те, що дах ресторану було вкрито соломою, яка миттєво спалахнула.

– За вказаною адресою відразу ж направили пожежно-рятувальні підрозділи з двох найближчих пожежних частин столиці. Вогонь приборкували за допомогою 18 одиниць основної та спеціалізованої техніки, – каже інспектор Центру пропаганди Головного управління МНС України в місті Києві Олександр Хорунжий. – Основні зусилля пожежних було спрямовано на евакуацію людей та недопущення поширення вогню на житлові будинки. Загалом евакуювали 31 особу. На щастя, ніхто з них не потерпів. Пожежу вдалося локалізувати через 40 хвилин, а ще через 25 вогонь ліквідували повністю. На згарищі знайшли труп чоловіка. За попередніми висновками, пожежа виникла та поширювалась із зовнішньої сторони будівлі, з боку вулиці Костянтинівської.

Унаслідок пожежі згоріла покрівля будівлі, елементи декорації, меблі та обладнання. Підприємці підраховують збитки.

Перехожі зі своїх мобільників на пам’ять фотографували остов «Щекавиці», водночас пригадуючи дні, коли тут приємно проводили вільний час. Деякі висували й власні версії щодо виникнення пожежі, мовляв, тут нещодавно зробили непоганий ремонт і, можливо, конкуренти в такий спосіб вирішили «відбити» клієнтів.

Сусідній житловий будинок, що розташований неподалік ресторану, зазнав значних пошкоджень: пластикові вікна поплавилися, на балконах повилітали шибки. Видно було, як господарі деяких квартир намагалися зарадити своїй біді.

– Уночі я прокинувся від нестачі кисню – страшенний дим заважав дихати, – розповів один із мешканців цього будинку Віталій Олександрович. – Миттю кинувся до дитячої кімнати, схопив сонну доньку, розбудив дружину й разом з ними хутко вийшли на вулицю. У ту мить думав лише про те, аби всім нам залишитися живими. А от про нищівний вогонь, що може завдати шкоди моїй квартирі, занепокоїло лише на подвір’ї. На щастя, вогнеборці вчасно загасили полум’я. А те, що на балконі випали шибки, – дрібниці. Хоча в подальшому, напевно, поміняю квартиру на більш безпечний район.

Як розповів начальник Подільського райуправління міліції Михайло Мерук, на момент пожежі на другому поверсі ресторану перебувало 7 осіб, один охоронець – на першому поверсі, інший – на вулиці. Коли побачили вогонь, усі негайно вибігли на вулицю. Ніхто й гадки не мав, що в ресторані був ще один офіціант, адже в журналі записано, що о пів на другу ночі він пішов додому. Чому 30-річний чоловік залишився – невідомо. За висновками експертів, він задихнувся чадним газом.