Рецепт дисциплінує лікаря й пацієнта?

Із 15 жовтня медичні та фармакологічні заклади почнуть працювати по-новому. Згідно з відомим наказом №360 Міністерства охорони здоров’я більшість лікарських препаратів реалізовуватимуться лише за рецептом.

Це нововведення викликало неабиякий резонанс у суспільстві. Люди передбачають черги, які, мовляв, доведеться вистоювати в поліклініках, аби отримати лікарський дозвіл на звичайний корвалол. Дехто припускається думки, що чиновники створюють ще сприятливіші умови для хабарництва медиків. Ветерани війни стурбовані, що пільгові ліки відтепер їм будуть менш доступні. Адже рецепт дійсний лише десять днів, отож якщо в аптеці не буде потрібного препарату, то поки його завезуть, термін дії рецепту вже закінчиться і літнім людям доведеться знову вистоювати черги до терапевта. Чиновники кажуть, що це нововведення запроваджується лише задля безпеки і здоров’я наших громадян.

– Наказ №360 готувався протягом року. Ми вивчили всі аспекти цього питання, – розповів директор Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України Валентин Парій. – Адже не секрет, що наші люди звикли лікуватися не в медиків, а в фармацевтів, а іноді й за рекламою. Наслідки ж такого самолікування бувають дуже сумними. Від отруєння медичними препаратами щороку гинуть сотні людей. Скажімо, застосовувати антибіотики, гормональні препарати чи контрацептиви треба вкрай обережно. Ці медикаменти повинен призначати лише фахівець, а не рекомендувати аптекар чи навіть сусідка. Був випадок, коли мама лікувала дитину препаратом, який порадив фармацевт. Через кілька днів хворого малюка забрала швидка з гострим апендицитом.

Чиновники від медицини стверджують, що це нововведення дисциплінуватиме і лікаря, і пацієнта, хоча, звичайно, дещо ускладнить їхнє життя та роботу. До того ж нині кожний лікар повинен мати власну печатку. Сьогодні далеко не всі медики, які ведуть приватну практику, мають і штамп, і печатку. Тепер же в разі проблем через некваліфіковане призначення препаратів, пацієнту буде з кого спитати за завдану шкоду здоров’ю.

– Не всі лікарські засоби будуть відпускати лише за рецептом. Корвалол, анальгін, цитрамон та деякі інші знеболюючі, а також жарознижуючі тощо можна буде придбати в аптеці, як і раніше, – заспокоїв начальник Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА Роман Макомела. – Зате люди не купуватимуть антибіотики в аптечних кіосках у підземних переходах. Та й лікар, перш ніж призначити той чи той препарат, сто разів подумає, аби лікування було ефективним. Адже рецепт – документ, який свідчить про компетентність лікаря. Це нововведення людям на користь. А самі медики, які, не секрет, часто призначають ліки, настійливо радять пацієнту ще й аптеку, де їх слід придбати, тепер працюватимуть більше для здоров’я людини, а не для забезпечення прибутків бізнесменів-фармацевтів.

Щодо ліків для пільговиків, то пан Макомела запевнив, що проблем із закупівлею ліків не виникне, адже міським бюджетом повністю передбачено фінансування цієї програми.

Хоча самі ветерани скаржаться, що багато ліків, особливо дорогих, доводиться купувати за власні кошти. До того ж відділи для пільговиків у багатьох аптеках взагалі закрили. За лікування ж в стаціонарі стареньким доводиться платити сповна.

Терапевти та дільничні лікарі кажуть, що не всі готові виписувати рецепти, бо не забезпечені печатками. А до 15 жовтня навряд чи всі встигнуть їх виготовити. До того ж невідомо за чий кошт вони виготовлятимуться. До речі, й на бланки рецептів потрібні чималі кошти. А де їх взяти медичним закладам, які не знають, як латати діри у своїх бюджетах? Державний же бюджет на цю статтю витрат не передбачає жодної копійки. А хворому чекати ніколи...