Бобрам на Дніпрі житиметься краще

Киянам пощастило, бо, мешкаючи у мегаполісі, ми все ж маємо змогу спілкуватися з багатьма представниками фауни у їхньому природному середовищі. Ось і нещодавно до редакції зателефонував читач і розповів, що зустрів сімейство бобрів на Жуковому острові.

Іван Степанович, вийшовши на пенсію, щоліта переселяється ближче до води. Встановлює намет на одному з дніпровських островів і насолоджується  природою. Чоловік так поетично розповідає про вранішню риболовлю, що й самій одразу хочеться взятися за вудку. А вдень Іван Степанович вивчає флору і фауну острова. От так кілька років тому й натрапив на бобрів. Тепер слідкує, аби любителів-гідротехніків ніхто не образив. До редакції зателефонував, бо здалося чоловікові, що одна сім’я бобрів зникла. Уже разом ми таки знайшли втікачів.

Бобри просто змінили місце дислокації, знайшовши собі краще й, за їхніми мірками, затишніше: болотисте, густо заросле верболозами, осокою та татарським зіллям. Схоже, що переселитися гризунів змусило нинішнє посушливе літо. Струмочок,  через який вони раніше зводили свої греблі, зовсім пересох. От і подалися бобри туди, де вологіше. Хоча загалом їх будівельним здібностям важко не позаздрити. Залишена хатинка досить міцна і так змайстрована, що без лома навряд чи комусь вдасться хоч якийсь шмат від неї відбити. Та ми власне цього й не збиралися робити, бо Іван Степанович має надію, що це залишене добротне помешкання облюбує молода пара бобрів, як це за час його спостережень уже одного разу було.

А ще наш читач зустрічав на дніпрових островах ондатр, лисиць, зайців, їжаків, ласок, тхорів та видр. Тут також водяться сови, дрозди і солов’ї. «Шкода тільки, що ніхто їх не охороняє», – скрушно зітхнув Іван Степанович. А мені згадалося, що КМДА ухвалювала рішення про створення ландшафтного парку «Дніпровські острови». Про це я й сказала нашому читачеві, але, як мені здалося, він сприйняв це повідомлення з недовірою.

Аби переконати Івана Степановича та й самій впевнитися, що такий парк у столиці буде, звернулася до Миколи Щепця, директора Державного комунального підприємства «Плесо», яке займається утриманням київських водойм. Микола Степанович щиро здивувався, почувши розповідь про невелику колонію бобрів, і чесно зізнався, що саме цих тварин йому на дніпровських островах зустрічати не доводилося. А от про інших добре знає, а ще розповів, що недавно йому в Гідропарку трапився гриб з шапкою діаметром майже 50 сантиметрів. Пан Щепець хоч і не бачив бобрів, але радий, що вони й досі живуть у столиці. Він підтвердив, що міськрада ще в грудні минулого року ухвалила рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» площею 1214 гектарів. Щоправда, на думку Миколи Степановича, площа ця насправді буде більшою за рахунок водного плеса. Планується, що до майбутього парку ввійде 34 острови: Жуків (70 га), Козачий із протокою (154 га), Ольжин із протокою (221 га), Дикий (129 га), Муромець (148 га), Лопуховатий (55,71 га), Долобецький (128 га), малий Гідропарк (3,14 га), Венеціанський (187,5 га) та Оболонський (14,7 га), а також 24 без назв площею від 0,03 до 9,19 га.

Парк планується розділити на заповідники, зони регульованої та стаціонарної рекреації й господарську.

Уже відбувся тендер, який виграло ДП «Центр екологічного моніторингу України». Воно нині працює над розробкою проектно-кошторисної документації на організацію та утримання регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». І мало б закінчити свою роботу до грудня цього року. Але, на жаль, затримує своєчасний початок запланованих робіт головний розпорядник коштів – Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА, яке й досі не почало фінансувати цей об’єкт. Але, сподіватимемося, що найближчим часом це становище буде виправлено й у бобрів та інших тварин і птахів, що мешкають на дніпровських островах, життя поліпшиться.