Якщо банки стануть скупими

Чутки про те, що незабаром на столичному ринку нерухомості ціни на квартири відступатимуть – мрії, нічим не підтверджені, в один голос запевняють фахівці й наводять статистичні дані.

– Якщо в червні цього року вартість столичного житла збільшилася на 7,8 відсотка, то за липень-серпень – у середньому на 8,1 відсотка, – каже директор Печерського філіалу одного з провідних агентств нерухомості Галина Мельникова. – Найбільше зросла ціна за квадратний метр на однокімнатні квартири. Підвищення ж найменше торкнулося трикімнатних квартир.

Експерт із ринку нерухомості Наталя Ляпіна розповіла, що за 8 місяців цього року капіталовкладення киян зросли на 33,8 відсотка порівняно з минулим роком. При цьому попит на об’єкти житлової нерухомості збільшився в середньому на 25 відсотків.

– Зниження вартості житла в найближчі півроку-рік можливе тільки за умови краху системи кредитування купівлі житла, – зазначила Наталя Ляпіна. – Якщо через різні, передусім, економічні причини комерційні банки перестануть видавати кредити, то попит на нерухомість може різко зменшитися, що автоматично призведе до зниження темпів подорожчання житла. Однак навіть у цьому разі цінового обвалу не станеться.

Зростання кількості угод на ринку нерухомості, а також істотне збільшення попиту свідчать про те, що завдяки вдосконаленню й активному впровадженню кредитування купівлі житла багато громадян одержують реальну можливість придбати житло. За недостатнього будівництва і виникають передумови для його подорожчання. Громадяни, які отримують більш-менш пристойну заробітну плату й мають хоч якийсь капітал, вважають за потрібне якомога швидше придбати квартиру, бодай однокімнатну.

– Нині менш ніж за 40 тисяч доларів однокімнатну квартиру з поганеньким ремонтом та ще й у «хрущовці» не купиш, – розповідає приватний підприємець Лідія Макарук. – Однак вважаю, що найвигідніше капіталовкладення на сьогодні – нерухомість. Отож, тільки-но з’являються гроші, одразу беру кредит і купую квартиру, іноді ризикую навіть фінансувати будівництво. І ще не було такого, коли б залишалася в програшу. Торік за 35 тисяч доларів придбала на Оболоні однокімнатну квартиру. Нині вона вже коштує всі 45 тисяч. Погодьтеся, це вигідна справа.

Однак, що говорити тим людям, які не мають змоги навіть оформити кредит на малометражну квартиру готельного типу, бо не вистачає грошей на перший внесок.

– Тільки-но назбирав 10 тисяч доларів, аби зробити перший внесок, як ціни на житло підскочили, й цих грошей мені вже не вистачає, – розповідає 39-річний менеджер приватної фірми Микола Олексієнко. – Знову починаю збирати, відмовляючи своїй родині в найнеобхіднішому, але не маю жодної гарантії, що в черговий раз не зростуть ціни. Хоча й отримую непогані гроші, однак половина з них іде на оренду квартири. Думаю, ще довго доведеться мені винаймати готельку за 200 доларів й тулитися там із двома дітками.

Експерт із нерухомості також прокоментувала питання оподаткування операцій з нерухомістю. Вона зазначила, що нині існує міф про те, що по закінченні дії мораторію на стягування податку з операцій з нерухомістю ціни на житло ще більше зростуть. Податкова ставка становитиме 1 – 13 відсотків залежно від типу житла, що продається, його метражу, а також дати вступу продавців у власність. За перші три місяці чинності статті 11 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб», що регулює оподаткування операцій на ринку нерухомості, лише п’ять відсотків угод обкладалися податком у розмірі 13 відсотків з різниці між ціною покупки і ціною продажу, а 90 відсотків угод – обкладалися ставкою в розмірі одного відсотка. У цей час вар-тість житла  зростала пропорційно – приблизно 4-6 відсотків на місяць. Однак і після введення мораторію такі темпи зростання вартості нерухомості збереглися. Тому всі розмови про різке збільшення вартості житла у зв’язку з закінченням мораторію необґрунтовані.