Владців перевірятиме СБУ

Традиційно після розширеної колегії КМДА (матеріал про яку читайте на 4-й стор.) міський голова відповів на запитання журналістів.

Про зерно

– Цього року урожай хороший, і пропозицій від різних областей щодо постачання зерна для Києва достатньо на декілька років, – повідомив Олександр Омельченко. – Тож місто, навіть попри гарні стосунки з керівництвом Київської області, не вправі надавати саме їй перевагу, бо це вже буде порушенням ринкових відносин. Ми оголосили тендер, за його результатами, зважаючи на запропоновані ціни та умови доставки, і визначатимемося.

Про тарифи

– Перегляд тарифів на комунальні послуги, вивезення побутового сміття і транспортні витрати, – зазначив міський голова, – це питання державного значення, однак станом на 1 вересня місто практично закрило його власними силами і коштом міського бюджету. Сьогодні ми приймемо рішення на рівні місцевого і районних бюджетів і закриємо питання до 1 жовтня.

Хочу нагадати, що Міністерство фінансів і державне казначейство має борг перед бюджетом міста – 900 мільйонів гривень. Більш ніж половину цієї суми якраз і передбачено на дотацію всім комунальним службам, зокрема «Київпастрансу», «Київспецтрансу» і комунальним господарства. Місто готове відстоювати свої інтереси через суд, якщо питання не вирішиться інакше. У нас підготовлено всі матеріали, щоб найближчого тижня розглянути їх у Господарському суді.

Київ протримався 8 місяців за рахунок того, що має перевиконання бюджету на 104,8 відсотка. 67 мільйонів гривень уже було розподілено на серпневій сесії Київради на підтримку і дотації для комунального господарства, але, відповідно до Бюджетного кодексу, столиця може остаточно перерозподілити кошти тільки за результатами 9 місяців роботи, тому зміни до бюджету буде переглянуто ще й на сесії Київради у жовтні.

Про звинувачення в корупції

Коментуючи заяву колишнього віце-прем’єр-міністра Миколи Томенка щодо корумпованості столичної влади, озвучену ним на прес-конференції 8 вересня, Олександр Омельченко зазначив:

– Я це питання обговорив зі своїми заступниками і ще обговорю з головами районів, і найближчим часом підпишу офіційні листи начальникам Служби безпеки України та міста Києва, щоб вони перевірили керівництво міста і районів на причетність до корупції. Ніхто, крім Служби безпеки України, не вправі давати оцінку діям, які характеризуються, як корупція. Щодо заяви Томенка, то це чорний піар або спроба рейтингувати себе в майбутньому на посаду мера Києва.