Країна любові у Фінляндії

Із 12 по 17 вересня в Києві покаже свої здобутки фінське кіно (стежте за репертуаром кінотеатрів). У програмі – не тільки п’ять нових фінських фільмів, а й візит Віллє Хаапасало.

33-річний актор навчався в Театральній академії Петербурга і більше знаний у країнах СНД, ніж удома. Зокрема, Віллє знявся в стрічках «Особливості національного полювання» та «Зозуля». У програмі Тижня фінського кіно – картина «Країна любові» за участі Віллє Хаапасало. Історія режисера Ілкка Ванне розповідає про аспіранта Томаса, який працює над дисертацією про ставлення до іноземців у Фінляндії. Сподіваючись отримати «польовий досвід», він «запозичує» характер свого друга-іноземця Омара. Одного разу Томас зустрічає Ханну, вчительку фінської мови. Вони закохуються, але незабаром він з’ясовує, що не так просто відкрити Ханні своє справжнє обличчя. У «Країні любові» усі можуть стати чужими…

«Проти вітру» режисера Іоханна Вуоксенмаа розповідає про Жанну та Катрі, які мають добру роботу, але можуть втратити щось цінніше: одне одного.

У центрі драми «Погані хлопці» одного з найвидатніших режисерів сучасної Фінляндії Алексі Мякєля – чотири хлопчики, які живуть під гнітом батька-тирана, тяжко хворого на шизофренію. Коли батька забирають до психіатричної клініки, хлопці залишаються самі. Бездоглядні вони вирішують грабувати гральні автомати, а потім – бензоколонки...

«Собачий педикюр» Маркку Полонена іронічно розповідає про ідеаліста Мертсі, волонтера на війні. Документальний аспект розкривається завдяки тому, що всі ролі виконують корінні ненці. У стрічці багато епізодів про життя тундри. «Наречена сьомого неба» – приклад того кіно, яке віддає перевагу розповіді в чистому вигляді, дає глядачам можливість зануритися в життя далекої невідомої країни.

Протягом останніх двадцяти років у Фінляндії було створено близько 350 художніх фільмів. Цю кількість можна вважати досить великою, враховуючи п’ятимільйонне населення країни, а також той факт, що кіноринок усе більше заповнюють фільми із США. «Сучасному фінському кіно може бракувати коштів, але в країні багато творчих талановитих людей з високим рівнем технічної майстерності, – розповідає Ерккі Астала, керівник виробництва Національного комітету з кінематографії Фінляндії. – І щороку два-три нові режисери випускають свої перші документальні художні фільми».

Крім Києва, Тиждень фінського кіно відбудеться у Харкові, Львові, Запоріжжі, Дніпропетровську, Одесі.