«Дитячі хвороби» стають хронічними

Владна вертикаль в регіонах працює недостатньо ефективно, вважає Комітет виборців України. До цього висновку там дійшли після моніторингу піврічної діяльності органів виконавчої влади на місцях.

Об’єктом дослідження стали голови і заступники голів обласних та районних держадміністрацій, начальники обласних управлінь СБУ, МВС, податкової адміністрації й митниці. Голова комітету Ігор Попов стверджує, що хоч 30-50 відсотків особового складу обласних і районних органів влади змінено, труднощі перехідного періоду подолати ще не вдалося.

– Через півроку після формування влади її «дитячі хвороби» поступово стають хронічними, – наголосив голова КВУ. – Вони потребують хірургічного втручання.

Найбільше питань у комітету виборців зумовлює процес призначення посадовців. Нерідко коаліційні домовленості між політичними силами не виконуються. Чимало новопризначених чиновників заплямували себе за старої влади. Конкурси при призначенні на посади часто були формальними. Критерієм відбору подекуди був не рівень кваліфікації кандидата, а його стосунки із начальством. Не всі владні мужі відмовилися від свого бізнесу. Усі ці фактори спричинили акції протесту проти новопризначених посадовців.

А от застосування адмінресурсу  нині – рідкість. Представники КВУ зафіксували лише кілька випадків його використання переважно під час розбудови «Народного союзу «Наша Україна» та Української народної партії. Не виявив моніторинг і масових репресій, про які так кричить опозиція. Звільнення 18 тисяч чиновників переважно здійснювалось згідно з відповідною процедурою. Більш того, кадрові зміни виявилися недостатніми. В основному вони стосувалися лише вищих керівних осіб. А багатьох чиновників ще й досі не можуть звільнити з роботи, бо ті перебувають у відпустках.