Від парти Папи Римського…

Незабаром одне з міст-побратимів Києва – Краків – може зажити не меншої релігійної та туристичної слави серед католицького світу, ніж правовірна Мекка.

Річ у тім, що після відходу до кращого світу найвідомішого християнина Івана Павла II, місто, де він здобував свою першу вищу освіту, а потім тут неодноразово виступав з лекціями у найдревнішому вузі Європи – Ягелонському університеті, збудованому ще 1364 року Казимиром Великим, уже нині переживає свій черговий туристичний ренесанс. Лише за перше півріччя цього року до Кракова завітало майже в десять разів більше туристів, ніж за два попередні роки.

Католиків з усього світу приваблює не лише можливість завітати до найбільшого католицького собору, а й реальна змога ознайомитися з першими юнацькими записами Кароля Войтили, які й понині зберігаються за його спудейською партою. Її може побачити кожен, оскільки вона не захована до університетського музею, як це трапилося з підручними та вишуканими перами самого Коперника чи Скоріни.

Як запевняли мене місцеві екскурсоводи, незважаючи на ту величезну кількість охочих доторкнутися до Його зошитів та Його парти, вони й досі такі охайні, як і на початку минулого століття, коли до них ще торкався майбутній понтифік. Чи не вияв це справжнього дива?

Що ж до самого вузу, то нині у ньому навчається 38 тисяч студентiв, понад двісті з яких – вихідці з України. Це зокрема і завдяки тому, що з 1995 року тут виникли новi факультети, в тому числi й українознавства та українiстики. До речi, під час вступних екзаменів на цi факультети нині досить великi конкурси.

Створено спецiальний фонд для студентiв i наукових працiвникiв. Стипендiї з цього фонду отримали вже 125 осiб з України. Цього року 40 українських кандидатiв, якi пишуть дисертацiї, також приїхали до Ягелонського унiверситету. Фундацiю Св. Володимира Хрестителя Київської Русi у Краковi, яку знають далеко за межами Польщi, очолює доктор наук Володимир Мокрий. Вiн до того ж вiдомий громадський дiяч, який проводить велику роботу у пiдготовцi молодих польських українiстiв. Пiд його редакцiєю виходять книжки, присвяченi мовi, лiтературi, iсторiї України. Центр української науки i культури при фундацiї Св. Володимира засновано не випадково у старовинному Краковi – це мiсто життя i творчої працi княгинь Київської Русi, друкаря перших у свiтi кириличних святих книг Швайпольта Фiоля (1491 рiк), Ю. Котермака, Б. Лепкого, М. Бойчука та iнших.

Культурна дiяльнiсть цiєї фундацiї досить широка – органiзовуються студентськi Днi української культури в Ягелонському унiверситетi, дiє українознавча бiблiотека, студентський клуб «Вернигора». Заснована українська книгарня «Нестор» надсилає українськi книжки поштовою передплатою. До того ж у новій кав’ярні-ресторані «Україна» кожен українець може скуштувати кави за рецептом Кульчицького.