21 липня 2005 року, четвер №131 (17542) останнiй номер RSS
Головна КИЇВ ГРОМАДА ПОДРОБИЦІ СПОЖИВАЧ ЖИТТЯ-БУТТЯ КУЛЬТУРА ДОБРИВЕЧІР

 СПОЖИВАЧ
21.07.2005

«Фарбована» горбуша і горілка


Зважаючи на численні скарги киян на якість копченої риби, Укрметтрестстандарт провів дослідження 290 зразків цієї продукції за фізико-хімічними показниками та на вміст барвників. Досі в Україні ніхто не визначив, які барвники є у жиромістких продуктах. Згідно з нормативною документацією, при копченні риби мають використовувати натуральну деревину або спеціальний коптильний прeпарат.

Певна річ, це значно дорожче, аніж застосування синтетичного барвника. Одначе «фарбована» риба має меншу споживчу цінність, менший термін зберігання. Сумнівна «позолота» нe що інше, як обман споживача. Та виробник цим не вельми переймається, бо ж для нього головніше – прибутки.

Більш ніж у половині зразків (скумбрія, оселедці, мойва, салака, горбуша холодного копчення) виявлено синтетичні барвники. Не обходяться без них і при виготовленні гірких настоянок. Одначе на етикетках фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів ви ніде й слова не прочитаєте про щось подібне. Така здешевлена продукція реалізовується на нашому споживчому ринку за ціною товару, який виготовлявся за традиційними технологіями.

Минулого року Укрметтрестстандарт відмовився видавати сертифікати на 25 найменувань товарів. Зокрема, до цього списку потрапили: біологічно-активні добавки «Опунція Кріо» (для чоловіків) та «Опунція Кріо» (для жінок), портвейн білий сухий «Porto Barros Branco Seco», портвейн солодкий «Porto Barros Imerial Branco», машини швейні (Китай) та програвачі DVD (Індонезія). Запам’ятайте ці назви – в житті знадобиться.

Валентина Журавка


21.07.2005   Пломбір зі смаком дитинства. Ласощі, від яких не товстіють




Статтi


Номери газети


Вакансiї


Контакти


Питання






© Вільна група "Як справи - Київ".

У разi використання матерiалiв сайту,
посилання на "Як справи - Київ" обов'язкове.