Криміналу нема, перевірка триває

У вчорашньому числі «Вечірки» в публікації «Гинуть дерева, потерпають люди» йшлося про протестну акцію на вулиці Чорнобильській. Наш кореспондент попросила прокурора Святошинського району Василя Смітюха дати правову оцінку резонансному конфлікту.

– До прокуратури вже надійшли всі необхідні матеріали зі Святошинського райуправління міліції й зараз розслідуємо всі перипетії конфлікту, що виник 15 червня на вулиці Чорнобильській між працівниками ТОВ «Екобуд» та місцевими мешканцями, – повідомляє пан Смітюх. –  Уже з’ясовано, що ТОВ «Екобуд» згідно з рішенням Київради від 24 квітня 2003 року відведено земельну ділянку для будівництва та експлуатації житлового комплексу на умовах довгострокової оренди на 25 років. Дозвіл на виконання будівельних робіт, а також ордер на встановлення огорожі та розпорядження на знесення зелених насаджень було надано 2005-го. Далі представники ТОВ «Екобуд» почали готувати майданчик під будівництво. Місцеві мешканці обурилися й виявили протест проти розміщення нового житлового будинку біля своїх помешкань. Внаслідок цього виник конфлікт. Працівники міліції, які негайно виїхали на місце події, цей інцидент зупинили. Згодом до правоохоронних органів надійшли заяви від місцевих мешканців про завдані працівниками ТОВ «Екобуд» тілесні ушкодження. Надійшла й зустрічна заява про хуліганські дії місцевих мешканців і перешкоджання господарській діяльності. Під час перевірки було встановлено: одна із місцевих мешканок, побачивши, що на подвір’ї виник конфлікт, вибігла на вулицю з кухонним ножем у руці. Як свідчать працівники охоронної фірми, з ним жінка кинулась у бійку. Проте хлопці відібрали ножа й викинули його під дерева. Колоту рану начебто отримала, як запевняють охоронці, коли  «холодну зброю» тримала в своїх руках.

Інша громадянка засвідчила: робітники, які проводили вирубку дерев, облили її бензином. А ті в свою чергу зазначають, що жінка дійсно власноруч облила себе їхнім бензином, який використовувався працівниками фірм для заправки бензопил. Та ще й погрожувала, мовляв, підпалить себе.

Водночас мешканці прилеглих будинків вказали на одного з охоронців, який нібито при собі має ножа. Працівники міліції його затримали. Під час огляду в нього було виявлено та вилучено лише газовий балончик, що входить до комплекту спецогляду та є засобом самооборони. Інших заборонених предметів у нього не знайдено. Утім нашим працівникам ще належить перевірити результати роботи міліції, бо на сьогодні підстав для порушення кримінальної справи немає. На мою думку, ця ситуація носить виключно цивільно-правовий характер та, можливо, навіть соціальний. Святошинська РДА міста Києва направила лист до КМДА про вирішення спору через спеціальну комісію Київради. Питання щодо правомірності надання земельної ділянки для будівництва згідно з дорученням голови Київради Олександра Омельченка винесено на засідання відповідної комісії.

Охорона ж громадського порядку по вулиці Чорнобильській 9б, 11б забезпечується дільничними інспекторами міліції та автопатрулем, а в нічний час виставляється додатковий наряд.