А дядечко той – Городецький

Давно не була в Пасажі й не знала, що і тут з’явилася паркова скульптура. Неподалік кафе «Вечірній Київ» сидить за столиком із  філіжанкою кави статечний чоловік у капелюсі.

На столику – книга «В джунглях Африки. Дневник охотника», автор В.В.Городецький. «Хто ж це може бути»? – зацікавилася і стала уважно з усіх боків вивчати скульптуру. На постаменті  вказано прізвища архітекторів, назву банку – організатора та мецената проекту. Викарбували й ім’я міського голови Олександра Омельченка,  за підтримки якого з’явилася ця скульптура.  Та мене більше цікавило інше, а саме: хто ж той чловік у капелюсі за столиком. Удруге, втретє обійшла скульптуру, але нічого не довідалася. Аж бачу біля дверей сусіднього бутіка охоронця – він повинен знати.

– Ви не перша цікавитеся, – усміхнувся мило. – Це – архітектор Городецький. Донедавна я й сам не знав, а коли дізнався, то з’явилося бажання більше прочитати про нього.

Він підійшов до скульптури і показав мені  на сірому граніті факсимільний автограф архітектора. Правда, літери зливаються з кольором каменю і тому так складно віднайти цей напис.

– Я вам ще більше скажу, – увійшов у роль екскурсовода  охоронець. – У філіжанці цього поважного чоловіка завжди є кава. Одначе якось тут бував один чоловік, який багато читав про архітектора. Він зауважив, що Городецький не любив пити каву.

Поки ми спілкувалися, до нас підійшла дівчина (Оксана із Сімферополя) з фотоапаратом у руці.

– Ви могли б мене сфотографувати поруч із цим симпатичним дядечком?

– А ви знаєте, хто цей дядечко? – запитала я.

– Ні, ніде ж не написано…

Тепер довелося мені бути екскурсоводом.