По півтора квадратних метра на філософа

Що може бути спільного в Інституту філософії імені Г.Сковороди НАН України з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення? Такі, здавалося б, різні установи об’єднало бажання працювати в приміщенні по вулиці Трьохсвятительській, 4. Через це й виник конфлікт.

Усе розпочалося 20 квітня, коли Кабінет Міністрів своєю постановою №107-р змусив Інститут філософії передати частину своєї площі в оренду Нацраді. І не маленьку частину – 649 кв. м. Це при тому, що всі приміщення Інституту займають 950 кв. м. Тобто виходить, що для українських філософів залишається аж 300 кв. м. площі. Якщо врахувати, що у штаті установи 208 осіб, то на кожного з них припаде всього десь по півтора квадратних метра – утричі менше, ніж передбачається санітарними нормами.

– Працівникові Інституту філософії виділяють менше робочого місця, аніж на кладовищі, – зауважують науковці.

Навіть нині в установі не вистачає приміщень. Кандидатам і докторам наук доводиться працювати в тісних кімнатах, по кілька осіб у кожному. Навіть директор інституту Мирослав Попович не мав кабінету. А в США, приміром, кожен науковий асистент має свій кабінет.

Не в кращому становищі опиниться і Нацрада, якщо переїде на Трьохсвятительську. Адже її штат теж чималий. Це спричинить незручності обом структурам. Тому працівники Інституту філософії пропонують віддати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення будівлю, де раніше розміщувався один із ліквідованих державних комітетів.

Інститут філософії раніше вже здавав у оренду частину своїх приміщень. Кілька років тому приблизно третину площі віддали представництву програми Тасіс. Однак тоді це був вимушений крок, адже філософам не платили зарплату, і треба було якось жити. Тепер же термін дії договору закінчився, і вони сподівалися забрати собі звільнені приміщення. Проте, виходить, доведеться віддати вдвічі більшу площу Нацраді.

За такої ситуації співробітники наукової установи вирішили звернутися із листами до Президента й Кабінету міністрів. На їх думку, уряд не мав повноважень віддавати приміщення Інституту в оренду, бо все майно НАН України передане їй державою в безстрокове користування.