«Плюс п’ять» пишемо

Двадцять перший тур, схоже, таки став вирішальним у боротьбі за медалі. Звичайно, до кінця чемпіонату часу ще чимало, проте й відрив основних претендентів од найближчих переслідувачів насправді значний. І «Динамо», і «Дніпру» відтак доводиться розраховувати хіба що на диво, а диво в українському футболі трапляється тільки на великі свята.

Осічка чемпіонів у Борисполі та перемога лідерів у Харкові спричинили розрив, який в цифровому виразі набув однозначного висновку: «плюс п’ять» на сьогодні та «плюс вісім» з урахуванням пропущеного матчу гірників на Закарпатті розтринькати на фінішній прямій можна лише навмисне. Щоб не бути голослівним, пригадаймо календар завершальних зустрічей за участю претендентів на титул. «Шахтар» прийматиме «Оболонь», запорізький «Металург», «Ворсклу-Нафтогаз», «Дніпро» та «Динамо» і гостюватиме в ужгородців, «Арсенала», «Борисфена», земляків-металургівців і «Чорноморця». Натомість «Динамо» на своєму полі зіграє з «Ворсклою-Нафтогаз», «Дніпром», «Іллічівцем» і «Закарпаттям», а в гостях протистоятиме донецькому «Металургу», «Чорноморцеві», «Таврії», «Волині» та «Шахтарю». Коментарі, як на нас, узагалі зайві.

Схожа ситуація і в «бронзовій» гонці. Поступившись «Металургові» в Донецьку, «Дніпро» відстав аж на сім очок і практично вибув із групи головних претендентів. Чи гарантоване третє місце другій за рангом команді Донбасу, сказати поки що важко. Ні, справа не в «Дніпрі». І навіть не у «Волині», котра тримається буквально на крок позаду хлопців з Донецька. Справа в самому «Металурзі»: навесні команда не відзначається ні турнірною, ні ігровою стабільністю й спромоглася взяти гору лише в двох поєдинках із шести, поступившись в рідних стінах навіть аутсайдерові з Борисполя. Хоча реалії на боці «Металурга», в якого значно легший фініш, аніж у лучан. Зверніть увагу на розклад ігор «Волині» в шести завершальних турах: гостини в донецького «Металурга», прийом «Дніпра», виїзд на Чорне море, домашня зустріч із «Динамо», мандри до Маріуполя та Сімферополя. Голова може запаморочитися…
А взагалі, двадцять перший тур виявився рекордним: господарі здобули одну перемогу, гості – аж чотири. Такого мізерного доробку місцеві команди нинішнього сезону ще не мали. До недільного вечора їхній найгірший показник стосувався сьомого туру, коли господарі завоювали сім очок (+ 2=1-5). Але нині – тільки шість (+1=3-4).

І про матч у Борисполі… Столичні журналісти бідкалися: мовляв, ох і нефартова для «блакитно-білих» ця Київщина. Йожеф Сабо натомість наголошував на «змові проти «Динамо». Буцімто, проти його команди суперники на кшталт «Борисфена» б’ються, немов леви, а в змаганнях із іншими фаворитами схожі на полохливих зайців. Досвідчений тренер, напевно, забув, що бориспільці навесні переграли в гостях донецький «Металург» і «Чорноморець», а в Києві не поступилися «Дніпру». Та й на горезвісний нефарт нарікати не варто. Значно важливіше з’ясувати, чому «Динамо» весняного зразка не має ні команди, ні колективу, ні поставленої гри.