Русанівка – не для хмарочосів

Доки триває протистояння мешканців багатоповерхівок і замовників будівництва молитовного дому на Русанівській набережній, 10-б, віруючі збираються на молитву в приміщенні колишнього овочевого магазину.

А ще посеред двору АТЗТ концерн «Екоп» розгорнув будмайданчик, де упродовж двох років планує звести офісно-житловий комплекс із підземними гаражами. Мешканці прилеглих будинків категорично проти таких намірів (про це «Вечірка» докладно розповідала 15 лютого цього року).

– У цій місцевості високий рівень ґрунтових вод – якихось шість метрів під землею. На таких ґрунтах не можна зводити будинки на 23 поверхи, – розповідає місцева жителька Валентина Миколаївна, будівельник за фахом. – Будівельними нормами передбачається забезпечення місцями для паркування лише двадцяти відсотків мешканців. Але чомусь столична влада видала дозвіл на 73 паркувальні місця. Уявіть лише, скільки від тих авто буде вихлопів! Невже нам доведеться задихатися?

Оглянувши будмайданчик і розпитавши фахівців про стан ґрунтів, столичний мер виніс вердикт: зводити будинок на 23 поверхи тут не можна, щонайбільше – на 9-12 поверхів.

– Архітектори визначать: чи можна звести між будинками новобудову на 9 поверхів. А ще з’ясують, скільки за нормами тут має бути гаражів. Але в будь-якому разі поряд із новобудовою не буде молитовного дому. Це ганьба, щоб у приміщенні колишнього овочевого магазину збиралися на службу божу. Якщо потрібен такий дім – слід знайти достойне місце на Русанівці для каплички або невеличкої церкви, – зазначив Олександр Омельченко.

Конфліктній ситуації на Русанівській набережній, за словами мера, влада столиці приділить більше часу і уваги.