У квітні їх чекає Німеччина

Ушосте зібралися старшокласники під час весняних канікул, аби взяти участь у II регіональній конференції «Модель ООН у Києві». Починаючи з 1998 року, чотири Всеукраїнські конференції, першу Київську регіональну (торік), як і теперішню, організовує Київський ліцей бізнесу. Керівник проекту, його розум і душа – голова Асоціації керівників шкіл Києва, директор Ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Імітаційна гра «Модель ООН» проводиться майже 40 років. Старшокласники вивчають історію, культуру, зовнішню і внутрішню політику країн – членів ООН. Нинішня конференція відбулася під девізом «Спорт на благо миру і розвитку». Учасники не просто розповідають про все, що дізналися, а звертаються до урядів, президентів, парламентів країн та Організації Об’єднаних Націй з пропозиціями. Цьогорічна гра, приміром, завершилася зверненням до уряду України з пропозицією відзначення річниць голодоморів в Україні та визнання їх геноцидом і порушенням прав людини.

Окрім пізнавального ефекту (гра – освітня) «Модель ООН» дає змогу дітям виробити в собі здатність до роботи в команді, комунікативність, толерантність щодо сприйняття іншої позиції, відшліфувати знання англійської. Річ у тім, що всі доповіді роблять цією мовою, лише привітання – мовою країни, яку представляють. Найбільше досвіду в цьому – у ліцеїстів-бізнесменів, бо вони всі шість разів представляють Виконавчий комітет «Моделі ООН» і очолюють комітети з питань роззброєння та національної безпеки, економіки та фінансів, соціального, гуманітарного та культурного розвитку, комісії з прав людини та охорони довкілля.

У квітні учасники поїдуть до Німеччини, де також розповідатимуть про успіхи і проблеми кількох країн-членів ООН. На нинішній конференції представляли Кубу та Південно-Африканську Республіку. Довідалися про останню стільки нового й цікавого, про що й уявлення не мали.

Та найголовнішою, звісно, була тема цьогорічної гри. Треба було чути, як мудро й доцільно розмірковували старшокласники про значення спорту для дітей і молоді з обмеженими можливостями, як аналізували стан фізкультурно-спортивної роботи в різних країнах. Кожна команда, окрім спортивних проблем, зачепила й питання економіки, охорони довкілля та здоров’я людей. На моє запитання працівники Представництва ООН в Україні запевнили, що всі думки учасників освітньої імітаційної гри «Модель ООН» враховуються, а про зміни на краще діти завжди можуть дізнатися.

Хоча Всеукраїнська гра «Модель ООН» через фінансову скруту перестала існувати й уже двічі проводиться як Київська регіональна, на нинішню приїхали команди з Дніпропетровська та Кривого Рогу. Тепло привітала телеграмою «Модель ООН» дружина Президента України Катерина Ющенко.