Боже, нам Настуню збережи…

Маленька, але дуже мужня україночка Настя Овчар знову змусила світ заговорити про Україну. Цього разу про людяну Україну з обличчям п’ятирічної дівчинки. Вогонь майже повністю обпік її тіло, але зберіг лице. І Настя зуміла врятувати життя своїй дворічній сестричці. Від шоку вона ще не відчувала болю, а її ноженята стрімко виносили обох із зони біди. Пекучий біль пройняв усе тіло потім. Як же воно боліло! І скільки ж вона терпіла! Поки батько біг до сусіднього села, бо у своєму нема телефона, аби викликати «швидку». Навіть сам Президент України не зміг би зателефонувати рідним Насті, щоб запропонувати свою допомогу – ніяк і нікуди.

До честі медиків, у Харкові вони робили все можливе, аби полегшити страждання дівчинки. Адже тіло – одна суцільна рана. У деяких лікарнях є нині такі суперсучасні пристрої (навіть використовуються на космічних кораблях), які повністю знезаражують повітря в операційних. Невідомо, чи мали щось подібне медики опікового центру, але Насті таке повітря потрібне було цілодобово. Але ще більше їй потрібна термінова пересадка шкіри. Експериментальні лабораторії Тернополя й Донецька дещо роблять для штучного вирощування шкіри, але для маленької Насті цього замало: 80 відсотків покриву треба відновити.

Здається, чи не вперше у єдиному пориві об’єднали свою природну доброту й владні можливості «маленькі» та «великі» українці. Щоправда, перші вразили своєю винахідливістю й цілеспрямованістю більше, аніж традиційною нерозпорядливістю – другі. Співгромадяни переказали на благодійний рахунок Насті 150 тисяч гривень, у той час як ціла державна установа була спантеличена сумою у 250 тисяч євро, яку виставила німецька клініка за лікування Насті. Хмельницький бізнесмен Віктор Вікарчук завдяки особистим зв’язкам зумів запропонувати Бостонську клініку й безоплатну допомогу в ній. Завдяки президенту Віктору Ющенку вдалося позичити VIP-літак у румунського президента.

…Дивовижно: свої і чужі президенти, бізнесмен-альтруїст, меценати американської клініки, життєствердна енергетика українців – усі й усе об’єдналися заради порятунку одного життя. Того життя, мужністю й щастям якого збагатилися мільйони сердець. Господи милосердний, благаємо тебе у молитві: збережи Настуню нам…