Цілі благородні і зухвалі

Революції бувають різні. Одні визрівають роками, інші проходять за кілька годин, як в столиці Киргизії Бішкеку. Щоправда, після такої революції з упевненістю ніхто не може спрогнозувати майбутнє цієї країни.

Після повалення режиму президента Аскара Акаєва у киргизькій столиці уже першої післяреволюційної ночі загинуло троє людей, кілька сотень звернулося до лікарень. Уранці ж тисячі мародерів розносили столичні магазини, а також нападали на іноземців «російської» зовнішності. Поліція міста повністю деморалізована і не виконує своїх функцій. Однак комендантську годину у столиці Киргизстану поки що не введено.

Опозиція звинувачує  у сваволі колишніх чиновників і провокаторів. Виконуватиме обов’язки тимчасового президента Киргизстану один із лідерів опозиції Ішенбай Кадирбеков. А Раду національної єдності очолюватиме Курманбек Бакієв. Президент Аскар Акаєв покинув країну. Вважають, що він із сім’єю перелетів до Казахстану. А посол Киргизстану у США стверджує, що Акаєв не підписував заяви про відставку.

На учорашньому спеціальному засіданні киргизький парламент проголосив опозиційного лідера Курманбека Бакієва тимчасовим виконувачем обов’язків глави уряду. А ще у четвер Верховний суд Киргизії анулював лютневі парламентські вибори через масові фальсифікації та маніпулювання.

Спецпредставник ОБСЄ в Киргизії Алоїс Петерле, який перебуває в Бішкеку, розпочав консультації з представниками опозиції про подальший розвиток подій у країні, зокрема про формування коаліційного уряду.

Політолог Андронік Мігранян не виключає небезпеки розвалу країни через помітну різницю в рівнях життя населення на бідному півдні й відносно стабільній півночі Киргизії. Тим часом керівник Центру політичної інформації Олексій Мухін зазначив, що «ситуація в Киргизії стосується США та їхніх проблем з Китаєм». Він вважає, що події в Киргизстані аж ніяк не спрямовані проти Росії, оскільки, на його переконання, йдеться про плани Сполучених Штатів оточити проамериканськими режимами Китай.