Маємо медаль і ліцензії

Але не маємо олімпійської перспективи

Мундіаль фігуристів, що вперше в історії відбувся в російській столиці, приніс очікуваний успіх господарям, які завоювали три чемпіонських титули з чотирьох. Але й українці повернулися з Москви не з порожніми руками: до прогнозованих олімпійських перепусток наші співвітчизники додали й омріяну медаль. Поки що – бронзову…

Нашими героями в Білокам’яній стали танцівники Олена Грушина та Руслан Гончаров, які вже давно мешкають за океаном, але й досі представляють Одесу, найпершими з-поміж українців усіх часів зійшли на п’єдестал пошани в найсуб’єктивнішому виді турнірної програми – танцях на льоду. За рівнем майстерності вони принаймні не поступилися віце-чемпіонському дуету зі США, але протиставити щось істотне росіянам Тетяні Навці та Романові Костомарову знову не змогли. І все-таки до олімпійського Турина Грушина і Гончаров вирушать у статусі формальних фаворитів. Інша річ, що, радше всього, – самотніми, оскільки другий наш дует – Юлія Головина та Олег Войко – фінішував аж двадцять першим і не вклався в кваліфікаційний норматив (аби заявити в олімпійському турнірі два дуети, сума місць не мала перевищувати двадцяти одного). Хоча бронзова відзнака може й спростити правила відбору на Білу Олімпіаду 2006 року. А от українським чоловікам навіть мріяти про це не доводиться. На континентальному чемпіонаті провалився Віталій Данильченко, на мундіалі – Костянтин Тупиков. У решті номінацій бажаного мінімуму ми таки досягли, пробившись до чільних десятків і забронювавши в олімпійському турнірі по два місця. На жаль, обов’язковий мінімум виявився й реальним максимумом, адже ні призерка Євро-2005 Олена Ляшенко, ні провідна спортивна пара країни за рівнем продемонстрованого в Москві катання не спроможні конкурувати з неєвропейцями і боротися за місце на п’єдесталі пошани. Тож за відсутності повноцінних лідерів можемо хіба що втішати себе тим, що етнічні українці (чи вихідці з України) були помітними в інших командах: Навка – з Дніпропетровська, як і Обертас, що виступає за росіян у спортивній парі; «німкеня» Савченко – з Обухова; а мама американки Саші Коен, віце-чемпіонки світу в одиночному розряді, народилася в Києві….

Чемпіони світу 2005 року: жінки – Слуцька (Росія)… Ляшенко – 10 місце; чоловіки – Ламб’єль (Швейцарія)… Тупиков – 35 місце; пари – Тотьмяніна і Маринін (Росія)… Волосожар і Морозов – 10 місце; дуети – Навка і Костомаров (Росія)… Грушина і Гончаров – 3 місце, Головина і Войко – 21.