Куди зник непотріб?

Невивезені завчасно відходи й надалі залишаються неприємністю для столиці. Хоча щодня сотні спецмашин і вивозять непотріб «кудись за місто», проте проблем із засміченістю від цього не менше, а навіть навпаки…

Торік у столиці утворилося 3,64 млн. тонн твердих побутових та будівельних відходів. Заступник голови КМДА, начальник Головного управління житлово-комунального господарства Михайло Поживанов розповів, що 600 тисяч із них спалено на заводі «Енергія», 1,4 мільйона – утилізовано на полігонах №№ 5 та 6. Одразу ж виникає запитання: куди поділася решта? «Інші 1,6 мільйона тонн сміття зникли невідомо куди», – відповів пан Поживанов. Утім, припущення висловив: не всі спецавтомобілі довозять свій вантаж до сміттєзвалищ, а викидають десь у лісі чи ще деінде. У такий спосіб водії економлять свій час і бензин.

Загалом перевезенням сміття в Києві займаються 17 підприємств, найбільші з яких: ВАТ «Київспецтранс» (майже 35 відсотків), ТОВ «Селтік» (15 відсотків), ЗАТ «Спецкомунтехніка» (11 відсотків) та ДП «Альфатер» (10 відсотків).  Коли столична влада розглядала річні підсумкові звіти, то виявила значні розбіжності, а разом із тим й приховані махінації. Приміром, пан Поживанов розповів про «темні справи» компанії «Агромакс», що обслуговує Святошинський район. «У звітах «Агромакс» показав, що 2004 року вивіз 278 тисяч кубометрів непотребу. Проте з Бородянського полігона, куди його повинні були звозити, засвідчили, що прийняли лише 128 тисяч. А куди ж поділися інші 150 тисяч кубометрів? Знову ж таки: або десь звалені на підвозі, або й взагалі з міста не вивозилися. Отак недобросовісні підприємці наживаються на смітті».
Аби притягнути шахраїв до відповідальності та присікти свавілля, Михайло Поживанов звернувся до Генпрокуратури та Кабміну з проханням дати відповідні доручення й провести розслідування. «Нині «сміттєва» галузь дуже криміналізована. Це стосується не лише окремих перевізників, а й жеків, які підписують фіктивні папери з вивезення сміття»,  – зазначив Михайло Олександрович.