Новий паспорт… старого зразка

Учора в приміщенні УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «Новий український паспорт – крок до Європи. Хто проти?» У ній узяли участь народний депутат України Микола Оніщук, генерал-лейтенант міліції запасу Василь Грицак, генеральний директор ВАТ «КП ОТІ» Микола Будько, президент консорціуму «ЄДАПС» Ірина Обиденко.

Учасники висловили стурбованість ситуацією навколо нового зразка українського закордонного паспорта.

– Після терористичного акту 11 вересня 2001 року в Європі та США значно підвищилися вимоги до документів, що засвідчують особу, – сказав генерал-лейтенант міліції Василь Грицак. – Задля захисту документів упроваджуються найновіші технологічні досягнення. Налагоджуються міжнародні електронні мережі обігу даних про осіб, які подорожують. Підвищуються вимоги до технічних засобів щодо запису, зчитування, зберігання та пересилання електронної інформації.

Цивілізовані країни почали використовувати так звані ідентифікаційні паспорти. Скажімо, фото розміщується методом лазерного друку. Ця сучасна технологія дає змогу уникнути підміни фотографії, її ушкодження. Тобто такий документ зручний у використанні, має надійний рівень захисту й водночас зберігає потрібну інформацію про особу.

Нещодавно в Україні було впроваджено автоматизовану базу обліку фізичних осіб, котрі проживають або тимчасово перебувають на нашій території. Запроваджено також вітчизняне виробництво ідентифікаційних документів. Завдяки старанням працівників консорціуму «ЄДАПС».

– У наших рядах налічується кілька тисяч чоловік, – розповідає президент консорціуму Ірина Обиденко. – Усі – висококваліфіковані вітчизняні фахівці. На придбання обладнання для лазерного друку, створення державного центру персоналізації документів, розробку паспорта із сучасними елементами захисту витрачено понад 40 мільйонів гривень державних коштів. Найближчим часом, здавалося, українці мали б отримати перші закордонні паспорти нового зразка. До речі, їх високо оцінили у Євросоюзі й спеціалізованій установі ООН – Міжнародній організації цивільної авіації (ІСАО). Проте, на жаль, роботи зі створення нової паспортної системи та виготовлення українських ідентифікаційних документів призупинено у зв’язку з відповідним Указом Президента України. Наш консорціум, уклавши в справу не лише мільйони, а й інтелект розробників, зазнає збитків.

Погодитись із пані Обиденко щодо інтересів фірми, яку вона представляє, можна. Очевидно, їй не байдужий і імідж держави, в якій вона живе. Адже не за горами той час, коли українцю з документами старого зразка, напевно, буде непросто подорожувати світом.

Де ж вихід із ситуації, що склалася?

– Днями Верховна Рада 307-ма голосами підтримала запит народних депутатів Сергія Сінченка та Григорія Омельченка до Президента України щодо майбутнього єдиного державного реєстру фізичних осіб, – повідомив парламентарій Микола Оніщук. – Адже, якщо ми вже рухаємося до Європи, то цей вектор не варто міняти і на паспорті.