КРУ «підсумувало» вибори на Київщині

Згідно з планом контрольно-ревізійної роботи на I півріччя 2005 року, Контрольно-ревізійне управління в Київській області провело перевірки правильності витрачання коштів Державого бюджету на підготовку та проведення виборів Президента в територіальних виборчих округах. Встановлено фінансові порушення на загальну суму 470 тис. грн. Зокрема незаконних витрат бюджетних коштів – 179, 4 тис. грн. Наявність по всіх ТВО невикористаних на підготовку та проведення виборів Президента коштів у сумі 828,46 тис. грн., або майже 5 відсотків від виділеного, свідчить про недостатню обґрунтованість відповідних розрахунків.

Численні порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів в сумі 138 тис.грн., виявлено через неправильність витрачання коштів на оплату праці членів виборчих комісій, а також залучених спеціалістів. Відповідні посадові особи подали недостовірні відомості про розмір середньомісячної заробітної плати. Такі факти виявлено в територіальному виборчому окрузі №98 (м.Бровари), №95 (м.Обухів), №91 (м.Біла Церква), №96 (Ірпінь), №99 (м.Бориспіль).

У територіальному виборчому окрузі №95 (м.Обухів) у 12 випадках виявлено безпідставне завищення розміру середньої заробітної плати, внаслідок чого перевищено нарахування та виплату заробітної плати членам виборчих комісій на суму 5,3 тис. грн. У територіальному виборчому окрузі №96 (м.Ірпінь) встановлено факти завищення розміру середньомісячної заробітної плати шести членам дільничних виборчих комісій.

Крім цього, нараховано та виплачено премію працівникам територіальної виборчої комісії (ТВО №97, м.Іванків) на загальну суму 8,1 тис.грн., тоді як такі виплати не передбачені нормативними документами. Перевірки встановили випадки зайвого нарахування та виплати грошової винагороди залученим спеціалістам та технічним працівникам в територіальному виборчому окрузі №97 (м.Іванків).

В окремих виборчих дільницях територіального виборчого округу 395 (м.Обухів) кількість працівників було завищено, порівняно з нормативною, на 32 особи. Сума перевищення витрат на утримання цих працівників становить 11,5 тис. грн.

Виявлено також порушення вимог законодавства при використанні коштів державного бюджету щодо сплати обов’язкових страхових внесків до державних страхових фондів. Є непоодинокі випадки порушень при використанні коштів бюджету на оплату товарів, робіт та послуг для забезпечення виборчого процесу. Зокрема факти зайвої оплати за послуги друку в територіальних виборчих округах №396, №394, №93. Незаконно оплачено автотранспортні послуги на суму 7,2 тис. грн.

За результатами перевірок відшкодовано фінансові й матеріальні ресурси на загальну суму 84,1 тис. грн., або 46 відсотків втрачених.

Матеріали перевірок по 5-ти територіальних виборчих округах передано до правоохоронних органів.

За правопорушення до адміністративної відповідальності притягнуто 12 осіб, з яких стягнуто штрафу 1,7 тис. грн.