Себе продовжив у своїх справах

Людина живе доти, доки про неї пам’ятають і говорять, допоки живе її справа. Уже третій рік, як немає на білому світі Григорія Плюща – незмінного директора Київського ювелірного заводу, а згодом і фірми «Пектораль», чудового товариша, коханого чоловіка, люблячого батька і дідуся. Цими днями йому виповнилося б 70.

Григорій Васильович був із тих, хто у житті горів, а не тлів. Він серцем і душею уболівав за свій завод і дуже багато зробив, аби вивести ювелірну галузь України на світову арену. Тривалий час очолював раду директорів Московського району столиці, був президентом Асоціації ювелірів України, народним депутатом і членом виконкому райради. Його працю відзначили орденом «За заслуги» III ступеня, міжнародним дипломом «Сертифікат честі», він удостоєний звання «Заслужений працівник промисловості України».
Родом він із мальовничого співучого краю – Чернігівщини. І хоч за свій вік встиг побувати у далеких світах, душею і серцем тягнувся завжди до рідної землі, яку так гарно змалював у своїх творах його земляк Олександр Довженко. Григорій Плющ не поривав зв’язків із своєю малою батьківщиною, був активним членом товариства «Чернігівське  земляцтво».

Чверть віку він був капітаном великого корабля київських ювелірів, якого любили й шанували як доброго господаря, принципового керівника, щирого і мудрого учителя, порадника, доброчинця. Та й понині саме таким пам’ятають свого директора колеги. На вечорі, який влаштувала з нагоди презентації книги про українського патріарха золотарства Василя Плюща «Грані, пам’яті, грані любові…» його дружина Людмила Марківна, зібралися найкращі друзі. Саме вони стали авторами більшості статей-спогадів. Кожен писав про Григорія Васильовича від душі, щиро, проникливо. А упорядкувала розповіді українська поетеса, землячка В.Г.Плюща, Наталка Матюх, яка особисто була з ним знайома і мала намір написати книгу про київських ювелірів. Це був задум директора, і він неодмінно здійсниться. А поки що маємо книгу спогадів про красивого українця, чиє ім’я цілком заслужено занесене до Золотої книги видатних особистостей України.