Cпів, що пестить душу

Величний спів хору, мов із занебесся, лагідними й дужими хвилями ллється і ллється в душу. Сповнює все єство світлом-сонцем. На душі стає легко і просторо… Слухаю «Божественну літургію» Йоана Золотоустого».

«Настає такий момент, коли ми починаємо дивитися в свою душу і замислюємося: що робимо так, а що – ні», – говорив ніби в унісон моїм почуттям народний артист України Богдан Бенюк під час презентації компакт-диску «Божественна літургія».

Ця подія об’єднала багатьох різних людей: греко-католицьких священиків – протоігумена монастиря Св. Василія Великого о. Теодозія Янківа, хор «Браво» під орудою диригента керівника проекту Романа Будзяка, співорганізатора проекту Маркіяна Свято, авторів – Романа Дрозда і о. Богдана Дрозда, спонсорів – театральну компанія «Бенюк і Хостікоєв», представників фармацевтичної фірми «Дарниця».

Рукопис цих нот (автори Роман Дрозд та о. Богдан Дрозд) у греко-католицькому чоловічому монастирі в Польщі виявив Маркіян Свято. Передав рукопис диригентові камерного чоловічого хору «Браво» Роману Будзяку, який шукав новий репертуар для свого колективу.

Пан Роман пригадує: «Коли вперше, два роки тому, в консерваторії у Києві я грав на фортепіано «Літургію», у мене поволі потекли сльози… Захотілося, щоб «Божественну літургію» слухали десятки, сотні людей…»

Коли вже вирішили записати із хором цей високий твір на компакт-диск, визначилися: в Києві є кілька храмів, де б «Божественна літургія» зазвучала по-особливому й акустично. Звернулися до настоятеля Свято-Михайлівського Золотоверхого собору єпископа Димитрія. І нам люб’язно пішли назустріч. Там і записали компакт-диск. Старалися максимально дотримуватися всього процесу «Літургії» – записали від першого виголосу священика, диякона і ввесь спів хору, до завершення.

«Буває, людина з якоїсь причини не може піти до храму, – продовжує розмову о. Теодозій Янків. – Та коли ставиш цей диск і слухаєш «Божественну літургію», світлий спів доходить до душі, відчуваєш присутність Господню, безмежну любов…»

«Задум тоді матеріалізується, коли людина щось робить. Тоді вже є результат. Ось так і наш задум-проект, – каже заступник генерального директора фармацевтичної фірми «Дарниця» пан Пуртов. – Треба робити добро. Будемо раді, коли нам ще нададуть такий шанс».