Крім зелені, вирощеної на підвіконні, до зимових салатів та юшки варто додавати ще й пророщені зерна будь-яких культур – чи то злакових, чи то овочевих.
Адже в насінні є всі потрібні для росту рослини речовини, а, отже, вони корисні й для людського організму – тут і ферменти, і протеїн, і вітаміни.
Як свідчать дослідження вчених, паростки мають властивість очищати організм від хвороб, уповільнювати окислення клітин, а звідси й боротися із старінням.
Щоб проростити зерна (пшениці, вівса, жита, гороху, квасолі, сої, бобів, редьки, дайкону, редиски), їх слід насипати в чисту банку (2 столові ложки) і залити холодною водою на 5-6 см над поверхнею. Горло банки зав’язати марлею. А через 12 годин воду злити, насіння промити. Банку покласти набік у темному місці, куди вільно б доходило повітря.
Зерна потрібно тричі на день промивати впродовж тижня і стежити за тим, щоб вони не лежали у воді – інакше загниються.
Коли з’являться паростки, банку перенести на вікно для озеленення, але не більш як на 3 дні – інакше паростки згіркнуть.
Пророщені зерна можна швидко приготувати: для цього їх ошпарюють окропом або варять упродовж 4-5 хвилин. Додають їх до будь-яких салатів, давши кілька годин відстоятися, щоб пройнялися ароматом. До юшки ж зерна додають за кілька хвилин до готовності. Невикористані паростки зберігають у холодильнику.