Паростки проти старіння

Крім зелені, вирощеної на підвіконні, до зимових салатів та юшки варто додавати ще й пророщені зерна будь-яких культур – чи то злакових, чи то овочевих.

Адже в насінні є всі потрібні для росту рослини речовини, а, отже, вони корисні й для людського організму – тут і ферменти, і протеїн, і вітаміни.

Як  свідчать дослідження вчених, паростки мають властивість очищати організм від хвороб, уповільнювати окислення клітин, а звідси й боротися із старінням.

Щоб проростити зерна (пшениці, вівса, жита, гороху, квасолі, сої, бобів, редьки, дайкону, редиски), їх  слід насипати в чисту банку (2 столові ложки) і залити холодною водою  на  5-6 см  над поверхнею. Горло банки зав’язати марлею. А через 12 годин воду злити, насіння промити. Банку  покласти набік у темному місці,  куди  вільно б доходило повітря.

Зерна  потрібно тричі на день промивати впродовж тижня і стежити за тим, щоб вони не лежали у воді – інакше загниються.

Коли з’являться паростки, банку перенести на вікно для озеленення, але не більш як на 3 дні – інакше паростки згіркнуть.

Пророщені зерна можна швидко приготувати: для цього їх ошпарюють окропом або варять упродовж 4-5 хвилин. Додають їх до будь-яких салатів, давши кілька годин відстоятися, щоб пройнялися ароматом. До юшки ж зерна додають за кілька хвилин до готовності. Невикористані паростки зберігають у холодильнику.