Осавули хочуть до парламенту

Козаки теж підуть на парламентські вибори. Зі своєю Партією духовності й патріотизму. Таке рішення ухвалили на Великій раді Українського реєстрового козацтва.

Організацію створено півтора року тому, а нині вона уже налічує, як заявив гетьман УРК Анатолій Шевченко, більше як 40 тисяч козаків. Та ще й яких! Є вчені, ректори ВНЗ, директори заводів… На президентських виборах більшість козаків підтримали Віктора Януковича. Хоч УРК вирішила «бути з народом», тобто курені та коші самостійно визначали свої вподобання, залежно від настроїв у їхньому регіоні, але найчисельніші структури організація має на Донбасі та в Криму. Нині ж козаки урочисто присягнули президентові Вікторові Ющенку, поважаючи волю народу. І засудили колишню владу.

Приміщення, в якому відбувалася Велика рада, пікетували інші козаки з гаслами «Гетьман один – президент!», «Ми за об’єднання усіх гілок українського козацтва!»

– Ті, що з плакатами,  – з Черкащини, – пояснив гетьман Шевченко. – Ми там отамана звільнили, бо він лише для себе заробляв, а для козацтва нічого не зробив: узяв гроші від команди Януковича – 100 тисяч доларів, і нічого не дав козакам, які мерзли в наметах.

УРК теж за об’єднання козаків. Але, схоже, заможних. «У нас є заводи, магазини, багато членів-підприємців, – каже гетьман. – Що значить об’єднуватися з тими, хто не має майна, а членство їхнє – лише на папері?! Якби ми були голі й босі – то будь ласка!» Щоправда, пізніше Шевченко зізнався, що з повагою ставиться до всіх козаків – запорозьких, кубанських, донських… Усіх їх назвав братами. Але ж в Україні аж 13 всеукраїнських козацтв і понад 200 регіональних. А деякі гетьмани, за словами професора Шевченка, не мають і середньої освіти. «Нам треба пишатися не лише салом, а й українськими комп’ютерами», – високу планку ставить перед своїми козаками гетьман УРК.
У залі сиділи поважні генерали й осавули, сотники й хорунжі – усі в новеньких одностроях з погонами, шевронами, орденами… «Вимкніть мобілки, я не повинен вам це повторювати!» – командував гетьман. Козачки тим часом накривали на стіл.

– Козацтво повинно мати владу, бо залишиться аматорським: зустрічатиметься, питиме горілку, мітингуватиме і все. Це дискредитує козацьку ідею, – вважає гетьман. – Потрібні практична діяльність, закон про козацтво, суспільна повага має бути така, як при Богданові Хмельницькому.

На думку Шевченка, реєстрове козацтво повинно бути державним – як у Росії – мати свої інститути, школи джур, козацький полк при президентові тощо.

У нового президента УРК вірить. Гетьман каже, що «козацька ідея виходить в Ющенка з серця». Гасло УРК: «До міцної держави та добробуту народу України через духовність і патріотизм кожної людини». Якщо усі (бодай з козацької старшини) вивчать державну мову, то, може, так і буде.

На виборах козаки намагатимуться здобути прихильність віруючих усіх конфесій. Бо до всіх християнських релігій ставляться з повагою. У Києві Велику раду благословив священик УПЦ Київського патріархату, торік у Криму – Московського. А коли приводитимуть збір на Галичині, то, як пообіцяв гетьман, запросять католицького.