Бути красивою не заборониш

Либонь, кожна жінка потрапляла (і не раз) в екстремальну ситуацію: за годину – важлива зустріч, а на голові – чорти копійку шукали. Звісно, у такому разі варто брати  гаманець і  стрімголов мчати до найближчої перукарні. Одначе, ніхто  не дасть гарантії, що «вкладешся» у визначений ліміт часу. Єдиний вихід –  скористатися феном й самотужки чи за допомоги мами, сестри або подружки вкласти волосся. Можливо, така зачіска і не приголомшить ваше товариство  чи того єдиного, заради якого і виникла метушня, одначе ніхто не вказуватиме на  вас пальцем, мовляв, оце так причесалася. Тож  йтиметься про фени.

Міні-сушарка з гребінцем

Минулому століттю ми завдячуємо багатьма винаходами, які полегшили наш побут. Зокрема і фен, який  створили  1900 року в Німеччині. Сконструювали його чоловіки (!) у дортмундській фірмі «Санітас». Щоправда, він мало чим був схожий на нинішні сушарки для волосся: така собі велика консервна банка, до якої з одного боку кріпилася сталева трубка, з другого –  дерев’яна ручка. Важив той витвір близько двох кілограмів. Чому назвали феном? Від назви сухого і теплого вітру, який дме з гір у долину.

У нас така річ з’явилася в середині віку. А до того жінки вигадували свої способи сушіння волосся.  Моя старша сестра, яка мала довгу розкішну косу, де  тільки не сушила її: біля печі, грубки, над камфоркою газової плити і навіть у духовку встромляла голову.

Нині довгі коси –  ніби пережиток минулого. Навіть дівчатка-школярки намагаються обрізати їх. Звісно, з коротким волоссям менше мороки: помила, увімкнула фен і зачіска готова. Та щоб купити таку річ варто прислухатися до порад фахівця. Що я і зробила – спустилася на перший поверх нашого видавництва, де розташований салон-перукарня. Консультантом погодилася стати перукарка Вікторія.

–  Передусім потрібно визначитися, для чого вам потрібен фен: лише для того, аби сушити волосся, чи маєте намір укладати його, –  почала розповідь Вікторія. – А тоді вирушайте до магазину. Чому не на ринок? Бо там можуть підсунути «фірму» в китайській обгортці й без жодної гарантії.

Фени бувають: прості, з однією насадкою, яку називають концентратором; з насадкою-дифузором; фени-щітки. Швидкість і якість їх роботи залежать від потужності, швидкості та температури повітряного потоку. Потужність буває різною: від 200 до 1800 Вт. Що вона більша, то фен швидше висушить волосся. Для короткого достатньо фена з 400 – 800 Вт, для  довгого  та густого бажано вибрати прилад 1600 – 1800 Вт. Фени-щітки, які частіше використовують для укладання, ніж для сушіння, зазвичай мають невелику потужність.

Варто зважити також на функцію подання холодного повітря. Найкращим способом укладання волосся є комбінування температур – висока  робить його еластичним та слухняним, а потоки холодного повітря охолоджують волосся і фіксують його форму на тривалий час.

Неабияке значення має і те, чи зручно тримати фен у руці, чи тихо він працює.

Якщо  маєте намір лише сушити волосся, то доцільно вибрати найпотужніший фен: він зекономить ваш час. Для тонкого волосся достатньо малопотужного. Аби підсушувати волосся і укладати його, краще мати фен із трьома температурними режимами: щоб підсушити, щоб вкласти і з повітрям без нагрівання – для охолодження вкладених пасм.

Кучері – на щодень


Справжнім відкриттям у перукарській справі став фен з дифузорною насадкою – круглою, наче їжак. Він зробить свіжими  природні кучері, хімічну завивку, надасть прямому волоссю якого завгодно об’єму. Найпростіший дифузор – класичний. У ньому нерухомо закріплені «пальці», які  й зроблять красу на вашій голові. Ці диво-пальчики ніжно піднімають волосся від коренів, створюючи об’єм.

Насадка-дифузор обережно зав’є кожен кучерик. Пряме волосся ліпше не сушити  такою насадкою, бо кінці його залишаться прямими і ви матимете зачіску а-ля «вибух на  макаронній фабриці». Така річ найбільше годиться для волосся середньої довжини. Ні для довгого, ні для надто короткого вона не підійде –  хіба що можна скористатися таким феном для приємного масажу голови. І що більше у вас різних насадок, то більше різнитимуться зачіски.

Щоб надати волоссю максимального об’єму, не треба  бути мудрагелем.

Кілька порад для прямого та кучерявого волосся. Спершу на мокре роз-чісане волосся нанесіть мус або пінку для фіксації. І вмикайте фен. Пряме можна сушити без дифузора, а для кучерявого він конче потрібен. Волосся має залишатися трохи вологим. Аби кучері були кращими, комбінуйте використання дифузора і стискуйте  пасма долонею. Не пересушіть їх.

Моделюють зачіску, починаючи із потилиці, заколовши вологі пасма по горизонталі. Розчісуйте кожне щіткою, направляючи на нього потік повітря. Пам’ятайте, що волосся сушать від коренів до кінців. Перш ніж почати завивати інше пасмо, переконайтеся, що повністю висушили попереднє.  Останньою сушать маківку голови. Зафіксувати зачіску слід холодним обдувачем.

Не забувайте про правила безпеки: відстань між  соплом і волоссям має бути не менш ніж 20 см.  Пам’ятайте, що у ванній кімнаті надміру волого, а це може спричинити коротке замикання. Якщо прилад перегрівся, дайте йому трошки відпочити. Час від часу його  слід чистити.

Тепер ви маєте досить інформації про фен. Можна вирушати за покупкою. Зважте, що хороший фен коштує від 100 до 300 гривень, а дуже хороший –  півтисячі. Вдалої вам покупки!