«Небесна канцелярія» прогнозує…

Схоже на те, що «небесна канцелярія» спохопилася й вирішила за останні дні січня виконати весь цьогорічний сніговий план, спростувавши всі попередні пояснення й прогнози синоптиків про глобальне потепління. З вечора середи, 26 січня, Київ у буквальному розумінні засипає снігом. Як повідомив заступник начальника Українського Гідрометцентру Анатолій Прокопенко, за добу в столиці його випало аж 23 сантиметри.

За його ж словами, найбільше від опадів за цей же час потерпіли центральні регіони України: Київська, Черкаська, Кіровоградська та Вінницька області. Тут за добу сніговий покрив потовщав більш як на 30 сантиметрів!

У Міністерстві з надзвичайних ситуацій до цього додали, що через ускладнення погодних умов (пориви вітру до 15-20 м/сек, сильні снігопади й налипання мокрого снігу) у другій половині дня 26 січня й уночі 27 січня 381 населений пункт у сімнадцяти областях України залишився без електропостачання.

До речі, від снігопадів потерпає практично вся Європа, і не лише вона. Приміром, у Австрії в ніч на четвер випало в середньому півметра снігу.

Але найстрашнішими несподівані сильні снігопади та низькі температури виявилися для півночі Алжиру. Тут у деяких місцях товщина білої ковдри сягнула 1,2 метра. Це вже призвело до загибелі дев\'яти осіб.

Синоптики попереджають, що на втішні прогнози сподіватися поки що рано. Снігопади і пориви вітру, а також сходження сніжних лавин у Карпатах і Кримських горах триватимуть. До суботи, сподіваються в Гідрометцентрі, опади стануть менш інтенсивними, але й температура знизиться. Уночі обіцяють 10-15-градусні морози. То ж зима поки що не збирається здавати своїх позицій.