За чотириногого можуть і оштрафувати

Минулого тижня Верховна Рада внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за порушення правил утримання тварин. Потреба законодавчого врегулювання стосунків людей з братами меншими назріла давно, і ці зміни хоча б частково знімуть гостроту проблеми.

Адже ні для кого не секрет, що деякі господарі чотириногих не зважають на незручності, які вони разом зі своїми вихованцями створюють іншим людям. Про охайність у міських парках і скверах, а нерідко й у дворах та на тротуарах навіть не хочеться й згадувати. І винні в цьому, звичайно ж, не тварини, а так звані їх любителі, тобто господарі.
Згідно з оновленими законами, власники собак нестимуть адміністративну відповідальність, якщо вони не приберуть за своїми улюбленцями у громадських місцях, дворах та будинках, або зайдуть із твариною до аптеки, магазину чи кафе.

Штраф за це, як і за утримування незареєстрованих собак та їхнє вигулювання без повідка і намордника тепер становить від 17 аж до 425 гривень. Дітям до 16-ти років заборонено вигулювати собак небезпечних порід.

Якщо ж порушення правил утримання тварин призвело до загибелі людини, то її власник нестиме кримінальну відповідальність. Ця норма, як, до речі, й інші названі вище, стосується не лише бобиків та шариків, а й котів, єнотів, фредок та ще більш екзотичних тварин, аж до крокодилів включно, якими з недавніх пір у нових українців стало модним населяти міські квартири.

У змінах до Кодексу про адмінпорушення встановлено також покарання за відмову привести до ветклініки собаку, кота чи хижу тварину, які покусали людей або свійських тварин, для огляду, карантину чи лікування.

Здавалося б, можна порадіти за те, що законодавці звернули-таки увагу на стосунки між людьми й тваринами. Але внесені зміни лише частково вирішують питання, бо безпосередньо спрямовані на поліпшення життя людей, а потерпають від жорстокого ставлення і тварини. Тішить, що парламент прийняв до розгляду у другому читанні два законопроекти, які безпосередньо стосуються саме названих вище проблем – «Про захист тварин від жорстокого поводження з ними» та «Про гуманне ставлення до тварин». Тож є надія сподіватися, що вже наступного року буде законодавчо захищено інтереси не лише людей, а й тварин, які не зі своєї волі опиняються поруч з нами. І в Києві невдовзі менше стане бездомних тварин, бо й у них з’являться свої притулки, нові ветклініки тощо. Адже про цивілізованість суспільства свідчить і його ставлення до братів наших менших. А ми ж хочемо, щоб Україну світ сприймав саме такою.