Ні, не в лісі народилась ялиночка

Передчуття свята нині буквально переслідує нас на кожному кроці, а надто ж – у торговельних закладах. Вітрини магазинів прикрашені ялинками, яскравими гірляндами, які переливаються, миготять веселковими вогнями, кумедними звірятами, гномиками, і надто серйозними Дідами Морозами, Півнями – символами 2005-го. А що вже говорити про їхні полиці!..

…А хвоєю не пахне

У секціях ялинок та новорічних прикрас стільки дивовижної краси, що очей не відірвати. Звісно ж, ялинки не лісові, а штучні. Можна вибрати 3-метрову зелену красуню, а можна зовсім маленьку – 30-сантиметрову. Цінники на них дуже різняться: наприклад, звичайна велика ялинка коштує близько 500 грн., пухнаста сосна – 875 грн., маленькі 40-90-сантиметрові ялиночки коштують значно дешевше – 50-90 грн. Є ялиночки і зовсім крихітні, але з прикрасами, їх можна поставити на робочому столі в офісі. Коштують вони 73 грн.

Хіт нинішнього сезону – світлодіодні ялинки (від 80 – до 260 грн.). Вони бувають як зелені, так і білі. Для такої красуні не обов’язково купувати іграшки – вона світиться і заворожує своїми вогниками.

– Штучну ялинку дуже вигідно купувати, – пояснила мені продавець Катя Дудар. – По-перше, вона економна – «служитиме» не один рік. По-друге, з неї не осипаються голки, а по-третє, той, хто втішиться такою ялинкою, – справжній друг природи, береже лісові насадження.

–  Воно то так, – слухаю уважно її аргументи. – Але ж це зелене диво – мертве, без запаху. Ми звикли до особливого новорічного аромату в наших домівках.

– Розумію, бо й сама люблю запах хвої. У новорічні дні він особливий, казковий. Але цю проблему також нескладно вирішити, придбавши ароматизовану смереку чи сосну.
– І скільки коштуватиме таке
диво?

– Дорого – 600 – 900 гривень. Але наразі таких ялинок у нас немає – розібрали. Чекаємо нового завозу. До речі, може, ви бажаєте засніжити хвою? Тоді купіть спеціальний сніг-спрей за 20 грн.

Штучним ялинкам надають перевагу організації, офіси. Помилувалися тиждень-другий – і склали в коробку до наступного року. У квартирі ж для такої коробки не завжди знайдеться місце на антресолях чи у комірчині – й без того у нас вони забиті.

Є й інша сторона медалі у штучного деревця: його виготовляють із полівінілхлориду, який при температурі +30-35оС починає виділяти токсичні речовини. Скажете, взимку у приміщенні термометри показують трохи більше +20оС. Але ж ялиночку прикрашають електрогірляндами, які дають температуру значно вищу. Отож, варто замислитися, що краще у домі – жива ялинка чи штучна.

Дедалі більшою популярністю користуються у нас хвойні віночки (намагаємося не відставати від світової моди). Їх здебільшого чіпляють на вхідних дверях. Така прикраса обійдеться в 30-160 грн.

Кульки, півники, гірлянди…

Зелене дерево без кульок, серпантину, гірлянд не створює святковості. Без цих новорічних прикрас просто не обійтися. Певна річ, на антресолях чекають свого часу яскраві різнобарвні кульки, сніговики, Діди Морози, шишки… Але з року в рік кількість їх зменшується – ніжне скло б’ється. Та й мода на ялинкові прикраси не стоїть на місці. Втім, як на мене, вибір їх не вельми великий, 20-30 років тому фантазія художників була значно багатшою. Сьогодні переважають кульки різних розмірів: набір з 12 маленьких коштує 33 грн., за такі ж гроші можна купити три-чотири більші, але дуже красиві. Привертають увагу ялинкові прикраси із різдвяними сюжетами. Розписані вони пензлями. То є диво з див! Але й коштує воно 15 – 40, а то й усі 60 гривень. Таке диво треба берегти як дорогоцінну річ, щоб, бува, не розбити. Ялинкова верхівка коштує 8 – 30 грн.
Вибір гірлянд – на всі смаки і різну товщину гаманця (від 13 до 40 грн.). Діда Мороза під ялинку можна купити за 20 – 40 грн. і за 100, зозулястого півня – за 20 – 60 грн.
У новорічну ніч не обійтися без свічок. Їх асортимент доволі великий: від маленьких (4 грн.) до метрових та ще й ароматизованих (70 грн.). А яких дивовижних форм: круглі, квадратні, у бокалі, вазі…

Аби скромно прикрасити хвойне дерево, треба щонайменше витратити 300 грн. Але зважте, ці прикраси довговічні. Якщо бережно ставитися до них, то милуватиметеся ними не лише ви і ваші діти, а й онуки.

Власне, можна придбати і живу лісову красуню, якою тішитиметься вся родина і не лише якихось два тижні, а кілька років. У столичному ботанічному саду імені Фоміна продають хвойні деревця в ящиках. Низькорослі і трохи більші, з пухнастою кроною, смереки і сосни.

Метрова красуня коштує 80 грн., 2,5-метрова голуба ялинка до тисячі. Але ці гроші не викинуть на смітник – дерево можна висадити на дачі чи перенести у зимовий сад. Хвойні породи дерев, на відміну від фруктових, гарно приймаються взимку.

Думайте і мерщій вирішуйте, під якою ялинкою зустрічатимете Новий рік. Хай він буде для вас щасливим!