До новорічного столу

Без такої приправи, як майонез не обходиться жодне застілля. Він править бал, як мовиться, в будень і свято. Саме цей соус здатний перетворити салат із найпростіших інгредієнтів у вишукану страву. Та хіба лишень салат!.. Тож не дивно, що у холодильнику кожної господині обов’язково є баночка чи дой-пак майонезу. Якого саме, то вже залежить від уподобань ґаздині.

Ім’я кухаря невідоме

Цей продукт вигадали французи. Коли у 1757 році порт Маон на острові Менорка був у англійській осаді, у французьких вояків з їжі залишилися лише олія та яйця. Щоденні омлети їм набридли. І герцог Рішельє, який командував французькою армією, наказав кухареві приготувати з наявних продуктів яку-небудь іншу страву. Але що можна вигадати з яєць та олії, окрім яєшні та омлету? Та повар виявився напрочуд кмітливим – змішав усе, що було під рукою і одержав незвичного присмаку соус, який дуже всім сподобався. Ім’я автора цього кулінарного винаходу, правда, ніхто не запам’ятав, а його соус назвали майонезом (від назви міста Маон).

«Провансаль» і його родичі

Наразі на вітчизняному ринку широкий асортимент майонезу – є з чого вибирати. Але споживач, певна річ, бажає знати, який з-поміж них найкращий. У цьому йому допоможуть спеціалісти науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «Тест», які докладно вивчали 23 найменування майонезу. Всі тестовані продукти вони поділили на чотири групи залежно від калорійності, тобто жирності: низькокалорійні (не менше 40% жирності), середньокалорійні (40-45%), висококалорійні (понад 55%), суперкалорійні (70-72% жирності). І дійшли висновку, що 16 найменувань продукту не мають того відсотка жирності, який вказаний на етикетці. Не було зауважень лише до майонезів: «Верес «Салатний», «Делмі»,  «Рік-96 «Провансаль-екстра», «Щедрий дар «Салатний», «Услада «Святковий», «Арвіс «Наш» і «Кама «Королевський». Що стосується мікробіологічної безпеки продукту, то всі протестовані майонези мають показники, що відповідають нормі.

Зазвичай, цей соус розфасовують у зручну легку упаковку – баночку чи дой-пак. Але зручні вони лише на перший погляд: відкрили упаковку, повністю продукт не використали і що робити з нею, тобто як зберігати? До речі, термін зберігання залежить від температури – від 30 до 120 днів. Банку, скажімо, можна закрити кришкою, а що робити із полімерною упаковкою? Покладеш – буде весь холодильник у майонезі (це стосується 16 тестованих майонезів). А ось «Чумак» має тверду упаковку трикутника, одначе немає кришечки. Цю проблему поки що вирішив «Балтимор», застосувавши закрутку, як у більшості кетчупів.

Жоден із виробників чомусь не вказав, з якого матеріалу виготовлена упаковка. «П’ятірку» за упаковку отримали лише «Олком «Провансаль Київський» та «Кама «Королевський». Не обійшлося без зауважень щодо маркування та складу продукту.

Що стосується смакових властивостей майонезу, то апробанти відзначили: у «Рік-96» і «Ниви» відчувається легкий присмак оцту, «Услада», «Славія «Пікантний», «Форес» кислуваті, а «Балтимор» мав гірчичний присмак. А ось кислинка «Торчина», навпаки, всім сподобалася.

Найвищі оцінки якості отримали: «Верес «Салатний» і «Щедрий дар «Салатний», «Calve «Легкий», «Чумак «Прованс». Шість видів серед низько– і середньокалорійних отримали «четвірки», а «Провансаль делікатесний» (Рівновага) – трієчник.

ВАРТО ЗНАТИ!

Не рекомендують купувати майонези у день їх випуску. Консистенція повинна дещо стабілізуватися. Водночас, не треба трясти упаковку. Майонез, як будь-яка французька річ, потребує особливої уваги.