Чемні господарі… з пакетами

Нині у Києві майже півмільйона котів і собак. Більшість з них має господарів – за статистикою, домашній улюбленець є в кожній п’ятій родині. Але природна звичка «позначати місця та свою територію» притаманна і бездомним, і домашнім братам нашим меншим. А це призводить до забруднення навколишнього середовища. Що вже казати про розповсюдження небезпечних хвороб. Аби запобігти цьому, захисники довкілля вирішили провести цікаву акцію.

Ще 1976 року на Міжнародній конференції з використання фекалій було зроблено висновок, що вони не підлягають ні фізичним, ні хімічним, ні біологічним методам очистки. Незаперечний факт: тваринні екскременти – чинник передачі понад 100 збудників небезпечних для людей і тварин хвороб. Серед них сибірська виразка, лептоспіроз, сальмонельоз, коліентерит, ендометрит, стовбняк, сказ, гельмінтоз та інші. Тож не виключено, що коли кияни вигулюють своїх улюбленців, ті створюють певну небезпеку для оточуючих. Статистика наводить шокуючі цифри: у столиці щороку накопичується понад 15,6 тис. тонн екскрементів тварин! Картина доволі неприємна.

У високорозвинутих країнах цю проблему давно розв’язали, створивши майданчики для вигулу тварин і зобов’язавши господарів самим прибирати за своїми улюбленцями. У разі недотримання цих вимог на порушників чекає чималенький штраф. Одним з етапів цивілізованого розв’язання подібної проблеми у Києві стало проведення спільної акції київського міського осередку Партії зелених України (ПЗУ) у рамках програми «Наше місто – чисте місто». На базі кількох районів серед власників собак розповсюдять спеціальні пакети для збору екскрементів домашніх тварин. Акція проводитиметься безпосередньо у місцях вигулу братів наших менших. Пакети розноситимуть також і по квартирах. Тож не дивуйтеся, коли раптом побачите ще незвичну для нас картину: у парку чемні господарі прибирають за своїми чотириногими друзями.