Пляшка пива у портфелі, а в кишені–цигарки

Дітям дуже не подобається, коли їм докоряють: «Зачекай, тобі ще треба підрости» або «Ти ще занадто малий для цього». А милі хлопчики та дівчатка з усіх сил пнуться, аби швидше підростати, щоб тато і мама сприймали їх, як дорослих, прислухалися до їхньої думки. У 10–12 років так хочеться бути принаймні 15-річним.

Підлітків розпирає допитливість: який присмак має дорослий стиль поведінки? І тишком-нишком вони поволі тягнуться до цигарки, чарки спиртного, наркотиків. Хтось уперше скуштував, скривився і зарікся: більше ні-ні, а хтось заради компанії наважився і вдруге, і втретє спробувати гіркого зілля. Звісно, ховаючись на перших порах від очей дорослих. Та згодом вони вже нікого не соромляться і не бояться.

Школярик може спокійно на вулиці «стрільнути» цигарку в першого-ліпшого дядечка, а якщо є у кишені гривня на обід – купити на неї пачку «Прими» у бабусі на зупинці тролейбуса. І ніхто не зробить йому зауваження, що він неповнолітній.

Куріння справедливо називають «нескінченною епідемією людства». Щороку ця ганебна звичка захоплює все нові й нові групи підлітків, а подекуди – ще зовсім дітей. Уже тричі (1995, 1999, 2003 р.) проводилося європейське опитування учнів стосовно куріння, вживання алкоголю та наркотиків. До цієї справи долучилася й Україна – Державний інститут проблем сім’ї та молоді, Український інститут соціальних досліджень. В останньому було опитано понад 6 тисяч респондентів віком від 13 до 17 років. Школи, класи обирали довільно, а сам принцип анкетування базувався на добровільності, анонімності, конфіденційності. Результати такого дослідження приголомшливі.

До свого повноліття 82 відсотки юнаків і 72 відсотки дівчат мають уже великий досвід куріння. Якщо кожен четвертий підліток (13–14 р.) пробував затягнутися 1–2 чи 3–5 разів, то для 16-річних хлопчаків це вже стає звичкою. Що старші опитані, то більший «досвід» куріння вони мають. Слід звернути увагу на те, що паління у ранньому підлітковому віці більшою мірою поширене у містах. А серед дівчат ця розбіжність не лише зберігається, а й посилюється з віком: серед 13–14-річних, які мешкають в обласних центрах, вже кожна п’ята курила більше, ніж 40 разів у своєму житті, а ось у селі таких не виявлено. З-поміж 16– 17-річних питома вага дівчат-курців зростає до 31 відсотка у великих містах і до 11 відсотків – у селах.

Від цигарки до чарки – один крок. І ось який результат опитування: у 15-16 років кожна п’ята дівчина і кожен четвертий юнак вживали алкогольні напої 40 і більше разів. Якщо ці дані порівняти з 1995 і 1999 роками, то чітко вимальовується тенденція до зростання. Крім того, 3 відсотки хлопців і 1 відсоток дівчат уже мають певну залежність від алкоголю, оскільки вживають його практично щодня.

Хлопці спершу надають перевагу пиву, а потім міцним напоям, вживання яких стрімко зростає з віком, і у 16-17 років уже кожен другий вживав їх під час останньої вечірки. Менш популярними є вино, шампанське, слабоалкогольні напої. Тоді як у дівчат на першому місці – вино, а потім пиво.

Не змінилася порівняно з 1995 роком і загальна тенденція вживання підлітками та молоддю наркотичних речовин. Школярі надають перевагу марихуані і гашишу. Що підштовхнуло їх спробувати цього зілля? Відповіді такі: «було цікаво», «хотілося отримати приємні відчуття». Відсутність змістовного дозвілля підштовхує певну частину молоді спробувати наркоту. А якщо хлопець чи дівчина потрапляють до компанії, де чи не всі під кайфом, «білою вороною» вони не хочуть бути.

З-поміж інших країн, де проводилося європейське опитування учнів щодо куріння, вживання алкоголю, наркотиків, Україна – посередині. Проте це не привід для заспокоєння. Педагоги, лікарі стурбовані здоров’ям молодого покоління. Із 1 вересня наступного року в школах з’явиться новий предмет «Основи здоров’я». Першими почнуть його вивчати п’ятикласники.