Український дім довели до ладу

Після закінчення помаранчевої революції будівлі, які служили житлом та штабами страйкарів, повертаються до нормального життя. Як доводили до ладу Український дім, наш кореспондент запитав коменданта помаранчевих Андрія Парубія. Він одразу спростував чутки про антисанітарію в будівлі: «Жодних інфекційних захворювань серед страйкарів, які жили в Українському домі, не було. До нас теж доходили чутки про те, що тут воші стрибають. Хоча через цей будинок проходило і жило найбільше людей, прибирали тут кожні дві години. Львівський церковний хор, який приїхав до Києва, одразу взяв на себе цю справу, тож завжди санітарні умови проживання були задовільними».

Перед тим, як залишити приміщення, помаранчеві прибрали його. Комендант Андрій Парубій вважає, що в Українському домі не залишилося слідів того, що в ньому перебували тисячі осіб. Дирекція ж Українського дому має виставити фінансові вимоги до штабу помаранчевих. Але перший заступник голови їх громадської комендатури Василь Куйбіда повідомив, що прихильникам Ющенка вдалося дійти згоди з дирекцією Українського дому.

За даними коменданта Українського дому, серед найтиповіших пошкоджень – перегорілі лампочки, пописані стенди для виставок і брудні килими в залі засідань.

Директор Українського дому Наталія Заболотна вважає основними збитками неможливість проведення запланованих заходів. Також до фінансових претензій входить заробітна платня працівників за період страйку, коли вони не могли повноцінно виконувати свої службові обов’язки. Василь Куйбіда наголосив, що штаб готовий відшкодувати суму збитків, яку буде погоджено з дирекцією. Перший заступник голови громадської комендатури сказав, що не хотів би, щоб через перебування в Українському домі прихильників Ющенка постраждали рядові працівники цієї установи.

Андрій Парубій повідомив, що дехто з мешканців Українського дому переселився до наметових містечок, інші ж роз’їхалися по домівках, аби працювати надалі там.