Усі підробки виявляють

– Проблеми підробки лотерейних білетів, як такої, посуті не існує, – запевняє заступник  генерального директора ТОА «Телефортуна ЛТД» Олег Кондес. – Лотерейний білет – це документ суворої звітності, що має відповідні ступені захисту. Білети «Телефортуни» зокрема мають сім ступенів захисту. В Україні такі білети навіть теоретично підробити неможливо через відсутність потрібного обладнання. Наше підприємство і, впевнений, інші лотерейні оператори друкують лотерейні білети за кордоном. Тож будь-яка підробка практично відразу помітна. Таке сталося й на поштовому відділенні №205 у столиці – оператор, хай не відразу, але все ж візуально визначив фальшивий виграшний білет. Найімовірніше, цей випадок – виняток, тому що, як правило, це стається з першого разу. Зловмисник не підробляв білет повністю, а лише виграшні поля. Технологія підробки була дуже простою – затриманий вирізав верхні поля, і за допомогою комп’ютерної техніки сформував виграшну комбінацію, вклеївши її в білет. Поверхня білета дуже гладенька, а тому таке втручання дуже легко визначається на дотик. Такі спроби заробити гроші подібні до намагання гравця обіграти казино. Цього року це перший випадок спробувати отримати виграш за фальшивими білетами.

– Найчастіше ми зустрічаємося з намаганням гравців підробити лотерейні білети, визначення виграшу за якими  передбачає стирання спеціального покриття  виграшних полів, – каже директор з маркетингу іншого лотерейного оператора – ТВ «МСЛ» – Едуард Калінін. – Система проста – формування виграшної комбінації різноманітними способами. Весь білет підробити неможливо, бо він виготовлений на унікальному обладнанні, та має кілька ступенів захисту. Інші білети, зокрема, лотереї «Забава» взагалі підробляти немає сенсу через те, що єдина електронна система розіграшу визначає виграш за спеціальним кодуванням.

Окрім того, усі білети мають й більш звичні ступені захисту. Зокрема, особливий колір, що дає спеціальне випромінювання в ультрафіолеті, набір певних захисних символів  та спеціальну захисну сітку. Один із способів захисту – розподіл виграшів на дрібні й великі. У другому випадку лотерейні білети піддають спеціальним експертизам у центральному  офісі нашого підприємства. У середньому за рік ми реєструємо 3-4 випадки фальсифікації виграшних білетів. Цілком природно, що таке може бути, адже навіть банкноти підробляють, і доволі якісно. І певна частка фальшивих грошей таки надходить в обіг. Утім, незважаючи на високу ступінь захисту білетів,  кожен випадок підробки ретельно вивчається. Нову інформацію, якщо така є, обов’язково повідомляють нашим розповсюджувачам, аби ті знали можливі варіанти фальсифікації. Для цього з ними проводять спеціальні заняття й семінари.