Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО: «Президент досі не виконав постанову про відставку уряду»

Те, як столична влада, зокрема Київський міський голова Олександр Омельченко, поставилися до подій помаранчевої революції, добре відомо жителям столиці. А до регіонів ця інформація іноді доходила через криве дзеркало телеканалів і видань, які будують свою роботу на темниках і відвертій брехні. Тому гідні поваги зусилля Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» донести до всіх куточків нашої країни правду. Саме президент цього фонду Людмила Мех провела прес-конференцію мера Києва, президента Асоціації міст України та громад Олександра Омельченка для представників регіональних ЗМІ у Міжрегіональній академії управління персоналом.

– Я ніколи не використовував вираз «соціально-політична криза», – зазначив Олександр Омельченко. – Ті, хто так каже, або перебільшують значущість ситуації, або мало розуміють, про що йдеться. Я розцінюю ситуацію в листопаді як велике соціальне, громадянське, духовне, політичне піднесення.

Міський голова зауважив, що кияни прийняли учасників акції громадянської непокори як званих, бажаних гостей, яких господар завжди чекає, коли готується до сімейної події. І тому Київ жив своїм звичайним життям. У листопаді кількість правопорушень зменшилася, знизився рівень захворюваності: «Коли Міністерство охорони здоров’я з переляку, не володіючи ситуацією, запропонувало київським медикам організовувати виїзні бригати і ледь не польові шпиталі, то ми по-доброму посміялися з чиновників-медиків такого високого рівня».

У листопаді промисловість міста виробила продукції на 1,37 млрд. грн., що на 120 млн. більше, ніж у жовтні. Це найкращий показник за всі повоєнні роки. За 2004 рік очікується понад 15 млрд. грн. У перерахунку на одного жителя регіону такого показника не має ні Запоріжжя, ні Дніпропетровськ, ні Донецьк. Наповнення Пенсійного фонду в листопаді забезпечило у повному обсязі виплату пенсій киянам. Для цього використано лише 47 відсотків коштів, а решта пішла на виплату пенсій решті регіонів України. За рік ця сума становитиме 3,5 млрд. грн. Щодо держбюджету, то кожна четверта гривня в ньому – київська.

– Тому гасла деяких сепаратистів, які прозвучали в Сіверськодонецьку, – зазначив Олександр Омельченко, – це цілковита політична зрада голів адміністрацій. Сепаратизм, цинізм, егоїзм. Проте, якби ж він відображав правду, що на тих територіях виробляють колосальні матеріальні цінності, якими користуються всі області України, то це був би напіввиправданий егоїзм. Донецьк уже п’ятий рік – у пільговій економічній зоні. Там працює зовсім інша податкова система і товарообмін інший. Щороку це оцінюється в суму близько 5 млрд. грн.

Олександр Омельченко висловив своє ставлення і до пакету законів, прийнятих Верховною Радою. І зазначив, що вони принесли спокій у суспільство: «Це дуже важливо, бо люди, відстоюючи демократію, право на свободу, почали втомлюватися. Але ця втома була подвійною. З одного боку – фізична, оскільки нелегко проживати в наметах за такої погоди, другого – психологічна і моральна. Люди втомлювалися боротися із владою довго, вважаючи, що вона несправедлива і корумпована, кланова. І почали втрачати віру не в себе, що не можуть перемогти мирним шляхом, а у владу, з боку якої не було поступок і спроб ухвалення рішення, яке могло б задовільнити народ. Вони ставали агресивними. А це могло перевищити якусь межу, і ситуація стала б некерованою».

– Але ситуацію залагоджено неповноцінно, – сказав міський голова. – Бо Президент не виконав постанови Верховної Ради про відставку уряду. Для цілковитої рівноваги і справедливості її потрібно виконати.

Олександра Олександровича як президента Асоціації міст України і громад запитали про ставлення до посилення функцій самоврядування:

– У Європейській хартії місцевого самоврядування, яку схвалила Україна, сказано, що кожна громада повинна мати свою виконавчу владу. А в нас у районах і областях замість виконавчих органів – адміністрації, які призначаються з Банкової. Це не відповідає нормам народовладдя. Ми домоглися, що до пакету конституційних змін внесено доповнення, яке утверджує принципи самоврядування. Тепер черга за законами, якими буде зменшено обсяги влади адміністрацій.

На запитання про утиск органів місцевого самоврядування з боку влади Олександр Омельченко відповів:

– Районні й обласні адміністрації є провідниками адміністративного ресурсу та ініціаторами провокацій. Що й відбувалося в Київській області з міським головою Василькова, потім Боярки і Вишгорода. Натомість органи самоврядування, керівники і депутати всіх рівнів мають бути взірцем у виконанні своїх службових обов’язків, прикладом для всіх. Це дуже важливо – не заплямовувати себе не лише участю, а й навіть спілкуванням із сумнівними комерційними структурами, що могло б дати право (а робиться це і без права) каральним органам (я кажу не «правоохоронні органи», а саме – «каральні») підслуховувати, стежити, чинити провокаційні дії.