Природа завжди дає шанс

Попереду тривала і, може, вельми холодна зима. І якщо організм виконав своє головне завдання – збагатився за літо сповна вітамінами, мікроелементами – не страшні вам ні осінні дощі, ні грудневі й січневі морози та сніговії. Якщо ж ні, то ще не пізно. Цей шанс дає природа завжди.

Лимонник і фейхоа допоможуть тим, у кого  знижена кислотність шлунка. Якщо до фейхоа додати петрушку, то можна налагодити роботу нирок. Гіпертонікам дуже корисний корінь петрушки, який водночас полегшить роботу нирок, підлікує цистит, м’яко і без болю подрібнить і прожене пісок та камінці з нирок, печінки та жовчного міхура. Хворі на остеохондроз, артрит, поліартрит та ревматизм саме цього місяця повинні розпочати лікування рисом. Ці поради висловила у своїй книжці лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Світлана Ільїна.

Рис по-в’єтнамськи

1 склянка рису,  2 склянки води, сіль, цибуля, мускатний горіх, вершкове масло.

Рис кілька разів промити, поки вода не стане прозорою, посолити й варити п’ять хвилин на сильному вогні. Додати цілу цибулину й варити поки не википить вода (близько 15 хвилин). Каструлю з рисом щільно закрити кришкою, вкутати і дати постояти ще 15 хвилин. Перед подаванням до столу приправити мускатним горіхом, зверху покласти шматочки вершкового масла.

Омлет із зеленню петрушки

1 склянка молока, 4 яєць, 2 ст.ложки подрібненої зелені петрушки, 2 ст. ложки борошна, сіль.

Яйця збити з молоком, посолити, додати зелень петрушки. Приготовлену масу вилити на сковороду із розігрітим маслом.

Морквяне печиво

500 г моркви, 1 склянка цукру, два-три жовтки, 5-6 ст.ложок борошна.

Моркву ретельно почистити, потерти на дрібній тертці, засипати розмеленим цукром. Настояти 4-5 годин, поки маса  не стане однорідною. Додати збиті жовтки і борошно. Розмішати, добавити соду на кінчику чайної ложки, ваніль, цедру лимона, корицю, мед. Невеликі кульки розмістити на змащеному маслом  деку. Випікати на середньому вогні 10 хвилин.