Земля – планета бідних

Майже половина всього працездатного населення світу, а це близько 1,4 мільярда осіб, заробляє менш як два долари США на день, залишаючись таким чином за межею бідності, неспроможними прогодувати себе та свою родину. Про це йдеться в щойно оприлюдненій доповіді Міжнародної організації праці (МОП).

Кількість безробітних торік становила 185,9 мільйона осіб, однак, на думку авторів доповіді, це лише верхівка айсберга, тому що кількість робітників, які бідно живуть, перевищує ці цифри майже у сім разів. 2003 року в усьому світі на роботу влаштувалися 2,8 мільярда осіб – більше, ніж будь-коли. Проте половина – щоб заробляти менш як два долари на день. При цьому найбідніша частина – понад 500 мільйонів людей – отримує менш ніж один долар на день.

Прогрес у цій сфері є, але вкрай незначний. У процентному співвідношенні кількість робітників, які отримують менш як два долари на день, зменшилася 2003 року до 49,7 відсотків порівняно з 57,2 відсотків 1990 року, і, за прогнозами МОП, може скоротитися до 40 відсотків 2015 року.

За прогнозами економістів, середнє річне зростання світового ВВП становитиме за період із 1995 до 2005 року. П’ять відсотків, переважно за рахунок швидких темпів розвитку економіки в Китаї, Південно-Східній та Південній Азії. Та, як сказано в доповіді МОП, потрібно, щоби країни з перехідною економікою, Близький Схід і Північна Африка також підтяглися. При цьому фахівці вважають, що країнам Латинської Америки та Карибського басейну це навряд чи вдасться.