Про них подбають своєчасно

У Києві проживає понад 150 тисяч інвалідів різних категорій. Із них інвалідів війни – майже 17 тисяч, інвалідів I групи – понад 18 тисяч, інвалідів-дітей – понад 9 тисяч. Міська влада постійно опікується долями людей з особливими потребами, надає моральну й матеріальну підтримку, намагаючись полегшити їхнє життя. Адже не лише грошова допомога, а й тепле слово, доступ до інфраструктури, можливість спілкуватися вселяє віру та надію в їхні серця.

До Міжнародного дня інвалідів Київська міськдержадміністрація цього року виділила понад 6 млн. гривень, які зокрема було спрямовано на виплату  одноразової адресної допомоги малозабезпеченим киянам, на зміцнення матеріально-технічної бази установ соціального захисту та міським громадським організаціям інвалідів, а також на придбання слухових апаратів. Про це недавно розповіла у мерії начальник управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці КМДА Ірина ГолубЄва.

Загалом 2004 року на виконання міської комплексної програми «Турбота» було надано понад 140 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовують на доплати до пенсій інвалідам I групи, на оплату послуг телефонного зв’язку та житлово-комунальних послуг деяким категоріям інвалідів II групи, а також на матеріальну адресну допомогу особам, які доглядають інваліда I групи або престарілого, що досяг 80-річного віку. А майже 2 млн. гривень протягом року отримали міські громадські організації інвалідів.

Міська влада дбає і про дозвілля людей з особливими потребами. Приміром, управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці має угоду з Національним цирком України, який  з благодійною метою надає інвалідам квитки на свої вистави.

Проте для цієї категорії населення ще не вистачає спеціального транспорту, далеко не всі під’їзди житлових будинків, установ мають пандуси для підйому на інвалідних візках тощо. Є певні проблеми з працевлаштуванням.

За словами Ірини Голубєвої, обставини, зумовлені революційними подіями в країні, не позначаться негативно на житті людей з особливими потребами. Усі виплати та допомогу до кінця цього року вони отримуватимуть своєчасно.