Бути зі своїм народом

Позавчора у Національній Спілці журналістів зібралися керівники провідних ЗМІ України, щоб виробити свою позицію щодо подій у країні. За дорученням учасників робоча група доопрацювала проект заяви  НСЖУ України та керівників ЗМІ, в основу якої було покладено пропозиції Львівської організації НСЖУ.

Нині її підписують усі керівники ЗМІ. У заяві зокрема йдеться про те, що в Україні були всі підстави провести президентські вибори демократично, у відповідності з чинним законодавством та європейськими стандартами, але влада із цим завданням не впоралася. Брудні технології, масові порушення та зловживання призвели до грубого викривлення волевиявлення народу. Це викликало велелюдні акції громадської непокори.

На очах народжується громадянське суспільство, українська політична нація. Сьогодні на майданах і площах стоять не просто ті люди, які бачать своїм Президентом Віктора Ющенка, а ті, хто хоче демократії та чесних виборів.

Заява містить звернення до всіх депутатів Верховної Ради, незалежно від політичної приналежності, з вимогою негайно зібратися на сесійне засідання і дати належну об\'єктивну оцінку виборам, створити спеціальну депутатську комісію для розслідування дій посадовців, що мають ознаки злочину. Від Верховного Суду вимагається у найкоротший термін розглянути всі скарги, що надійшли до нього щодо масових порушень виборчого законодавства і дати їм належну правову оцінку.

Армію, органи Внутрішніх справ, Службу безпеки закликали бути зі своїм народом, аби не допустити кровопролиття.

«Шановні журналісти! Будьмо на сторожі правди і справедливості! Будьмо з тими, хто нині на майданах і площах, у містах і селах, на фабриках і заводах, в установах і організаціях, у навчальних закладах відстоює справедливе волевиявлення народу!

Не дамо підмінити вибір народу вибором влади!»

Такими словами закінчується журналістська заява.