Тарган за два мільйони

Як тільки не боролися з тарганами – починаючи від народних засобів (борна кислота з яйцем) і закінчуючи най-складнішими хімікатами. Та ніщо їх не бере.

Проте є надія, що допоможуть останні досягнення технічного прогресу. Вчені Франції, Бельгії та Швейцарії спільними зусиллями створили мініатюрного робота, який зовні не схожий на таргана, однак завдяки спеціальному спрею пахне, як вони, і копіює їх звички. Таргани сприймають цього диверсанта як свого. Обладнаний спеціальними лазерами і світловими детекторами робот обійшовся винахідникам у два з лишком мільйонів доларів.

Фахівці з’ясували, що таргани мають розвинуте стадне почуття. Робот, запущений у їхню популяцію, здатен завести їх будь-куди, як у казці про чарівну сопілочку.

Робота-таргана змоделював французький студент, який протягом трьох років знімав комах на відео. Потім уважно вивчав відеозаписи і на їх основі склав комп’ютерну програму, що імітує всі звички таргана.

Ця програма цінна тим, що її можна екстраполювати на інших тварин. Так, робот-вівця зможе утримувати череду овець, щоб вони не розбредалися. А робот-курча – проводити з інкубаторськими курчатами «фіззарядку», щоб вони більше рухалися, бо досі багато птахів гинуло саме через те, що мало рухалися.