Зберегти й осучаснити квартал

Залишити від кварталу, обмеженого вулицями Жилянською, Старовокзальною, Комінтерну та Саксаганського, лише фасади,  в його середині звести сучасний офісно-готельний комплекс, а забудову кінця XIX – початку XX століття повністю реконструювати, замінивши перекриття і комунікації, – такі пропозиції винесли проектанти на розгляд містобудівної ради при Головкиївархітектурі.

У трикутнику між залізничною станцією «Київ-Пасажирський», станцією метро «Вокзальна» та бульваром Тараса Шевченка – жахлива екологія. Адже бульваром щогодини проїздить до 4500 автомобілів, які насичують атмосферу двоокисом азоту, окисом вуглецю, бенз(о)пірином та формальдегідом, а ґрунти – свинцем і ртуттю. Тому про житло у цьому трикутнику архітектори майбутньої реконструкції  мови не ведуть. Їхні пропозиції – відселити цілий квартал і збудувати тут торговельно-розважальний комплекс із готелем та офісними приміщеннями. Розраховують на 7,6 тисячі відвідувачів і 350 номерів. Щодо парковки автомобілів, то номінально передбачено дворівневу стоянку на 300 авто, але потрібна значно більша, аніж запланували проектанти. Вже сьогодні у вузьких вуличках навколо кварталу проблематично припаркуватись. А ще поряд із кварталом, який  мають намір розбудовувати, працює пеніциліновий, як його називають у народі, завод. Переносити його на іншу територію недоцільно: жодному з відселених підприємств не вдалося  відновити потужності. Тому, певно, доведеться споруджувати спеціальну захисну стіну.

Хоча реконструкція кварталу назріла, та до сьогодні немає його історико-опорного плану (а реконструкцію пам’ятки архітектури може дозволити лише Кабмін), не проведено геологічних досліджень (а ця територія – заплава річки Либідь), не відома доля пеніцилінового заводу. Тому містобудівна рада  рекомендувала проектантам, окрім проведення  усіх потрібних досліджень, доопрацювати загальний вигляд кварталу і зберегти історичні фасади.  Врешті-решт буде оголошено інвестиційний тендер, і лише після проведення конкурсу проектів ми дізнаємося, яким  стане цей квартал у майбут-ньому.