Молитва за вибори

Згідно з Конституцією України, церква відокремлена від держави. Проте деякі слуги Божі забувають про це і проводять у своїх храмах передвиборну агітацію за одного з кандидатів. Тому керівники християнських церков України напередодні другого туру виборів оприлюднили з цього приводу звернення до співгромадян.

Його підписали Предстоятель УПЦ Київського патріархату Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, Верховний архієпископ УГКЦ кардинал Любомир Гузар, заступник голови Конференції римсько-католицьких єпископів України єпископ Маркіян Трофім’як, єпископ Церкви християнської віри євангельської України Михайло Паночко та Старший єпископ Української християнської євангельської церкви Леонід Падун. Пропозиція підписати звернення надійшла і до УПЦ Московського патріархату, але поки що звідти відповіді немає.

У зверненні представники християнських конфесій не висловлюються на підтримку жодного з кандидатів. Натомість наголошують на важливості чесного і справедливого другого туру виборів, який відповідав би як українським законам, так і закону Божому. Перші особи церков закликали віруючих вдаватися до євангельських засобів боротьби – посту й молитви, щоб домогтися чесних виборів.

У зверненні до владних мужів керівники різних конфесій наголосили на потребі дотримання присяги на вірність народу України. Вони вважають, що участь у різноманітних фальсифікаціях є не лише порушенням закону, а й гріхом.

Представники християнських конфесій наголосили, що звернення сприяє консолідації й співпраці церков. Незважаючи на розкол церкви, вони змогли домовитися.