Новини стають об’єктивнішими

Комітет «Рівність можливостей» та асоціація «Спільний простір» оприлюднили чергові результати моніторингу засобів масової інформації. Спостереження проводили впродовж тижня і охопило воно 93 регіональних телепрограми та 126 місцевих газет. У Києві ж досліджували матеріали 12 інформаційних програм та 10 газет.

Результати виявилися несподіваними: телевізійні новини минулого тижня стали значно об’єктивнішими. Як зауважив голова комітету Олександр Чекмишев, останнім часом різко зменшилася кількість негативних повідомлень про Віктора Ющенка, натомість з’явилося більше позитивної та нейтральної інформації про кандидата. Регіональні мас-медіа взагалі намагаються уникати негативної тональності. Водночас, у ЗМІ зменшилася кількість хвалебних новин про Віктора Януковича.

Теленовини багатьох каналів, зокрема 1+1, ICTV, СТБ та Нового каналу, стали більш збалансовано висвітлювати останні події. Але цю об’єктивність нівелюють спецвипуски авторських програм, таких як «Епіцентр» чи «Подробно с Дмитрием Киселевым». 30 та 31 жовтня в деяких інформаційних програмах було зафіксовано випадки незаконної агітації, та Центрвиборчком ніяк на це не відреагував.

На думку пана Чекмишева, поштовхом до змін у політиці каналів стала активна позиція журналістів, які відмовилися подавати неправдиві новини.

А от у пресі такі тенденції до демократизації не спостерігаються. Серед центральних видань трохи змінилися лише «Сільські вісті», які також почали позитивно висвітлювати діяльність Віктора Ющенка.

Регіональні ж газети не змінилися взагалі. Так, експерт із моніторингу по Донецькій області Олександр Владіміров розповів, що в регіоні і близько не забезпечено рівних можливостей для кандидатів. Мас-медіа підтримують тільки земляка і нещадно критикують Віктора Ющенка. Доходить узагалі до абсурду: приміром, одне видання в кулінарній рубриці надрукувало статтю про улюблену страву Віктора Януковича.

Така ситуація склалася і в Херсонській області. Регіон протягом передвиборної кампанії відвідали дев’ять кандидатів, але ЗМІ докладно висвітлили лише візит провладного претендента на пост президента.