«Титаник» стане телестудією

Американський кінорежисер Джеймс Кемерон, схоже, ностальгує за «Титаником». Стало відомо, що він готує нову експедицію до місця загибелі колись найбільшого океанського лайнера, в якій також візьмуть участь фахівці російського Інституту океанології ім.Шершова.

Експедиція стартує в травні наступного року на науково-дослідному судні «Академік Мстислав Келдиш». За допомогою глибоководних апаратів «Мір-1» і «Мір-2» уперше в історії людства дослідники на чолі з відомим кінорежисером планують організувати пряму телетрансляцію з дна океану. Для цього батискафи укомплектують оптико-волоконним кабелем, яким відеокадри з океанського дна передаватимуть на борт науково-дослідного судна, а далі через супутник на міжнародний телеканал «Дискавері».

На думку вчених, за останні 15 – 20 років корабель піддався руйнівному впливу водної стихії. Так, наприклад, від майданчика, з якого дозорний попередив про дрейфуючий айсберг, залишилися лише спогади, зруйновано капітанську каюту. За прогнозами фахівців, якщо так триватиме далі, то вже незабаром від судна-невдахи не залишиться нічого.