Піднято з морського дна

Навряд, аби щось подібне було у світі, крім як у столиці Швеції Стокгольмі. Саме тут нещодавно виставили в експозиції унікального музею... кістяки моряків, яким понад 300 років.

Йдеться про музей корабля «Васа» – це єдиний вітрильник ХVІІ століття, що зберігся дотепер саме в тому вигляді, який мав при спускові на воду. Отож, корабель було названо «Васа» за історичним прізвиськом короля Швеції Густава ІІ, що означає «сніп», оскільки саме цей монарх об’єднав усі землі в єдине королівство. Вітрильник мав стати найпотужнішим у військовій флотилії Швеції. І нині він вражає не лише параметрами, а й красою, бо виготовляли його найкращі майстри. Але на воді він протримався тільки півгодини, відійшовши на кілька кілометрів від берега, звідки його з величезною помпою проводжали в плавання. Щось не те з розрахунками: при довжині шістдесят метрів «Васа» мав незначну ширину – одинадцять метрів плюс чавунні гармати. Залишилися свідчення про те, як від сильного вітру корабель раптом почав хилитися набік і згодом пішов на дно. Врятувалася тільки половина екіпажу – півсотні моряків.

Сорок років тому вітрильник вдалося підняти на поверхню. Склад води дав змогу йому зберегтися так, що він і досі «як живий». Але на повітрі дерев’яні деталі могли зруйнуватися. Тому ще до підняття «Васи» шведські вчені розробили низку технологічних операцій, які допомогли врятувати унікальне свідчення епохи.

У фільмі для відвідувачів музею показано трудомісткі та довготривалі процеси консервації, після яких вітрильник виставили на огляд. Це справді унікальний музей, де зблизька можна розгледіти корабель ХVІІ століття, однак підніматися на нього заборонено. В окремих куточках експонуються зразки тогочасного військового обладнання, особистих речей та одягу моряків. На сайті музею відображено процес їхньої реставрації. А ось нині, відвідуючи Стокгольм, можна побачити ще й скелети ХVІІ століття. Утім, певно ж таки, місце їм – у сирій землі...