Що повідають фамільні фонди Потоцьких

Рік Польщі в Україні – добра нагода, щоб поширити відомості про сусідню країну, пізнати її минувшину й сьогодення. Великий календар культурних і наукових заходів збагачують і архівісти Польщі та України.

Так, нещодавно у Києві, Білій Церкві та Умані відбулися зустрічі керівників архівних служб, архівістів двох країн. У рамках зустрічей – міжнародний семінар «Архівна наука та наука в архівах».

Науковці обговорили проблеми: вимоги часу – історія архівної справи. Прикладні дослідження. Традиційні та сьогоденні пріоритети: архівознавство, документознавство, археографія, джерелознавство, інформаційні технології. Архівна освіта в університетах України та Польщі: модель і практика.

У Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України (вул. Володимирська, 22-а) розгорнуто виставку «Історія Польщі в архівному документі». (Її скорочений варіант представлено в краєзнавчих музеях Білої Церкви та Умані). До експозиції увійшли матеріали з польських державних архівів та копії документів із фондів Центрального державного історичного архіву України у Києві (ЦДІАК), що передаються Білоцерківському краєзнавчому музею та Національному дендрологічному парку «Софіївка».

 Документи і матеріали відображають ключові події в політичному, господарському, культурному та релігійному розвиткові Польської держави. Розповідають про різні стосунки Польщі й України, які тривалий час мали спільну історію.

Документи виставки відповідно до історичних періодів поділено на вісім груп – від середньовіччя до сьогодення.

Представлено 46 матеріалів (документів, фотознімків, карт, печаток тощо). Усі вони зберігаються в Головному архіві давніх актів, Архіві нових актів та в державних архівах Варшави, Вроцлава, Гданська, Катовіц, Кракова, Перемишля.

До комплекту документів з фондів ЦДІАК України, що передаються в дарунок Білоцерківському краєзнавчому музею та дендрологічному парку «Софіївка», увійшли копії найважливіших матеріалів із фамільних фондів Потоцьких та Браницьких – польських магнатів, великих землевласників на території України. Документи охоплюють період від 1616 до 1893 років і містять інформацію біографічного, майнового, господарського характеру. В комплекті представлено кілька описів нерухомого майна, земельних володінь, інвентарі маєтків, що належали членам родин Потоцьких та Браницьких.

Великий інтерес для дослідників та громадськості мають документи, що характеризують відомих польських магнатів як особистості, – приватне листування, малюнки, генеалогічний розпис, власноручні інструкції по догляду за парком.