ПАТологічні перегони

«Україна – не Росія і тим більше не Білорусь. Попри всі порушення це вселяє надію», – такими словами керівник представництва фонду Конрада Аденауера в Україні Ральф Ваксмут відкрив круглий стіл «Перший тур виборів Президента України: результати, наслідки, уроки», організований Комітетом виборців України (КВУ).

Представники провладних ЗМІ під час обговорення висловлювали припущення, що Віктора Ющенка можуть зняти з реєстрації за проведення агітаційних заходів до офіційного оголошення другого туру. Команда опозиційного кандидата наполягає на тому, що людей на велелюдних мітингах закликають тільки до боротьби проти фальсифікацій. Довірена особа Ющенка народний депутат Юрій Ключковський описав низку порушень, зафіксованих спостерігачами. Він стверджує, що перед виборами відбувалася масована акція псування бюлетенів, коли у графі поряд із прізвищами деяких кандидатів ставили штамп «вибув». Це призвело до того, що на багатьох дільницях дійсних бюлетенів не вистачало і в останню ніч їх довелося додруковувати. За словами Юрія Ключковського, вони не проходили належного обліку. Крім того, нардеп повідомив, що на кожен виборчий округ виділяли по дві тисячі додаткових безномерних бюлетенів – на випадок формування додаткових виборчих дільниць. Юрій Ключковський запевнив, що далеко не всі вони гасилися, коли в них не виникало потреби.

Штаб Ющенка стверджує, що близько мільйона голосів було сфальшовано завдяки мандрівним групам із «віялами» відкріпних посвідчень. Дісталося від нардепа і комп’ютерній системі, яка досі рахує результати. Юрій Ключковський вважає, що на шляху до інформаційної бази Центрвиборчкому дані протоколів затримували на транзитному сервері, з якого часом їх відправляли назад для уточнення. «Особливо часто – у Донецькій та Луганській областях. Там і так небагато людей голосувало за Ющенка, а зробили взагалі мізер. На Донбасі явка не перевищувала п’ятдесяти відсотків, а в протоколах бачимо вісімдесят. Та й відсоток недійсних бюлетенів у цих областях найнижчий», – зазначив Юрій Ключковський із натяком на те, що результат Ющенка був занижений через масове відбракування бюлетенів, де «галочки» стояли навпроти його прізвища. Провал спостереження за голосуванням на Донбасі нардеп пояснив масовим залякуванням і підкупом членів комісій. Він повідомив, що часом ставки сягали 50-70 доларів за один підпис.

Докази фальсифікацій у першому турі наводили і представники КВУ. Голова правління цієї організації Ігор Попов відкрито заявив, що «ЦВК непрофесійно виконувала політичне замовлення». Голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев заявив, що навіть якби не було всіх зафіксованих порушень, те, як ЗМІ висвітлювали вибори, дає підставу називати їх нечесними. Йшлося не лише про нерівний доступ кандидатів до мас-медіа, а й про залякування виборців рекламними роликами із поділом українців на сорти. Застосовані технології Олександр Чекмишев вважає застарілими, оскільки «американськими шпигунами нас лякали ще за часів холодної війни». При цьому він упевнений, що нашим співвітчизникам удалося уникнути інформаційної блокади: вони почали цікавитися не лише новинами на провладних каналах, з яких деякі журналісти звільнилися, «не бажаючи бути підставками для мікрофонів».

Такого оптимізму не поділяє політолог Вадим Карасьов. Він стверджує, що розповіді про порушення деморалізують електорат Ющенка, а Янукович тим часом підвищить явку на півдні і сході України. «Влада досить сильна, щоб не допустити опозицію до влади, але безсила зупинити масові протести», – підсумував Вадим Карасьов. Він переконаний, що таки відбувся електоральний пат, тобто підтримка Ющенка не така потужна, як про це говорять у його штабі. Юрій Ключковський заперечив, що пат був суто арифметичний.