Нема чого кивати на місцеву владу!

Асоціація міст України і громад протестує проти перекладання відповідальності за порушення у складанні списків виборців на органи місцевого самоврядування. На засіданні свого правління минулого тижня вона також закликала усіх громадян створити належні умови для прозорих, чистих і легальних виборів у другому турі. Президент Асоціації міст України і громад, Київський міський голова Олександр Омельченко заявив:

– Я мав розмову з головою Центрвиборчкому Ківаловим, якому заявив, що ЦВК недбало, безвідповідально готувала вибори. Жодних помилок у списках жеки не припускалися, вони дали правильні прізвища, ім’я, по-батькові та адреси. Бо там чітко, без помилок завжди видають форми № 3. І платежі виставляють на певні прізвища й адреси.

Торкнувся Олександр Омельченко і теми місцевих бюджетів у Держбюджеті-2005. АМУ неодноразово зверталася до Кабміну з низкою пропозицій, але їх не було враховано, тому весь тягар обіцянок нинішнього уряду наступного року ляже на плечі територіальних громад. Ось що сказав з цього приводу Олександр Омельченко:

– Проект бюджету на 2005 рік для місцевого самоврядування сформовано погано. А чому? Бо наступного року треба буде знаходити резерв на оплату отих піар-акцій, які відбулися цього року. Треба десь шукати 7-9 мільярдів гривень для так званих добавок до пенсій. Бо то ж не реформа пенсійна, то не з Пенсійного фонду нині гроші виплачують.

Йшлося на засіданні керівного органу Асоціації й про заяву керівника штабу Віктора Януковича Сергія Тигипка, який обізвав органи місцевого самоврядування спекулянтами: мовляв, саме вони відповідальні за останні стрибки цін. Олександр Омельченко сказав з цього приводу:

– Звинувачують, що ніби створено умови для спекуляції м’ясом та виробами із нього. Сьогодні що колгоспи і радгоспи збереглися з великою рогатою худобою, свиньми і птицею, а ми все це перепродуємо? Тоді у цьому зв’язку напрошується інше запитання: на якій підставі із квітня 95-й бензин зріс із 2 гривень 45 копійок до нинішніх 3 гривень 5 копійок?

Правління Асоціації міст України та громад також прийняло низку важливих рішень, які передують з’їздові цієї організації, що відбудеться у грудні цього року.

Інф. «ВК»