Завдання – допомагати інвалідам

Голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Михайло Салюта зазначив: «Поняття зайнятості стало новим для людей, які жили в Радянському Союзі, і де майже три покоління забули, що таке зайнятість і створення нових робочих місць. Коли ми прийшли до ринкових відносин, то всі пішли шукати робочі місця на ринок, тобто на базар. Сьогодні ж, коли ми почали думати над тим, як створити умови для надання робочих місць, то дійшли висновку, що потрібно вирішити три завдання».

Михайло Юхимович акцентував увагу на проблемі найвразливішої категорії киян – інвалідах. Першою з розроблених у столиці стала комплексна програма «Турбота», яка давала людям надію не вмерти з голоду. Другий крок – рішення сесії Київради про створення університету «Україна» та муніципального педагогічного інституту, де мали можливість навчатися інваліди.

А що ж робити з тими, хто не потрапив до цих закладів? Особливо з інвалідами з дитинства і людьми з тяжкими хворобами, пов’язаними з нервовою системою і розумовою відсталістю. Створили для них кілька закладів на кшталт дитячих садків, де перебувають люди аж ніяк не дитячого віку і де вони проходять реабілітацію. А їхнім матерям вирішили видавати трудові книжки, бо вони приковані до таких дітей, яких держава не може забрати на своє утримання.

Інвалідів у суспільстві дуже багато. Їм потрібно надавати допомогу. Але найкраще, коли вони працюють самі на себе. Тому в Києві створено регіональну комісію з питань діяльності підприємств та громадських організацій інвалідів. Її очолюють Валерій Бідний і Михайло Салюта. Комісія працевлаштовує інвалідів на підприємства, які мають прибуток. За два роки завдяки комісії знайшли роботу понад дві тисячі інвалідів.

– Ми в Києві хочемо зробити так, щоб кожен інвалід став членом суспільства, щоб він не відчував відчуження, – веде далі Михайло Салюта. – Ми надали можливість створювати підприємства за умови брати на роботу інвалідів. Тоді знімаються податки, і доходи підприємства стають трохи більшими за витрати на інвалідів. Цю вигоду деякі підприємства вже відчули. Є серед них такі, де річний обіг перевищив 10 млн. грн. Працюємо над тим, щоб забезпечити роботою всіх працездатних інвалідів. Цьому сприятиме і програма «Безбар’єрне середовище», за якою всі громадські приміщення мають бути обладнані пандусами. Тоді будь-який інвалід на візку зможе дістатися робочого місця.

У Києві чимало незрячих людей – готуємо з них фахівців з масажу. Масажисти з них виходять дуже добрі, адже сліпі «бачать» руками. А з інвалідів із вадами слуху готуємо зубних техніків. Спеціальність потрібна, зарплата висока.